«Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε άπραγοι σιωπώντας, τη στιγμή που στην Τουρκία δημοσιογράφοι, δικηγόροι και βουλευτές φυλακίζονται. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο Πιτέλα τόνισε επίσης ότι «η πόρτα του διαλόγου παραμένει μεν ανοικτή, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, οι συζητήσεις δεν έχουν κανένα νόημα, λόγω της συμπεριφοράς του προέδρου Ερντογάν».

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες προτίθενται να καταθέσουν σχετική πρόταση την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπως γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πάντως δεν έχει πολιτικές συνέπειες. Πρόκειται μόνο για ένα πολιτικό μήνυμα. Διακοπή των διαπραγματεύσεων μπορούν να αποφασίσουν μόνον οι χώρες μέλη της Ε.Ε. με ειδική πλειοψηφία, υπενθυμίζει το Spiegel, και τα μέλη δεν δείχνουν διάθεση να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ευρωβουλευτών.

Στη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε κατέστησαν σαφές ότι τάσσονται «υπέρ της συνέχισης του διαλόγου».

Περισσότερη σαφήνεια επί του θέματος θα υπάρξει στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο, κάτι το οποίο ζητά ευθέως και ο Επίτροπος για τη δεύρυνση Γιοχάνες Χαν: «Τα κράτη μέλη πρέπει επιτέλους να πουν τι θα γίνει με την Τουρκία», είπε στο Spiegel.

O ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σούλτς, ακύρωσε το ταξίδι του στην Αγκυρα διότι η Τουρκία ζήτησε να αποκλειστεί η Ολλανδή ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι από την αντιπροσωπεία που θα τον συνόδευε στην Τουρκία.

Ο Γερμανός πολιτικός σε νέα του συνέντευξη στην εφημερίδα Mindener Tageblatt δήλωσε ότι «το να μη συνομιλεί κανείς δεν οδήγησε έως τώρα πουθενά, αντιθέτως ενέχει τον κίνδυνο της κλιμάκωσης.»

Ενα πράγμα είναι πάντως σαφές, πρόσθεσε ο Μάρτιν Σούλτς: «Εάν η Τουρκία επαναφέρει την θανατική ποινή, αυτό θα σήμαινε αυτομάτως και το τέλος των διαπραγματεύσεων.»

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:103 ακαδημαϊκοί στο στόχαστρο της τουρκικής αστυνομίας

Μοιράσου το άρθρο: