Η Λοζάνη γίνεται εμμονή πλέον για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η αρνητική τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τον οδηγούν με όλο και μεγαλύτερη επιμονή σε έναν ιδιότυπο αναθεωρητισμό που δεν στρέφεται μόνο προς την Ελλάδα, αλλά αμφισβητεί όλες τις εδαφικές ρυθμίσεις που θέσπισε η Συνθήκη της Λοζάνης.

Μιλώντας σε μουχτάρηδες στο προεδρικό παλάτι ο κ. Ερντογάν καυχήθηκε ότι έφερε στην επικαιρότητα τη Λοζάνη και ότι η νεολαία πρέπει να την εξετάσει γιατί τα λάθη πρέπει να τα ξέρουμε.

«Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στον Σκάι δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα από κανέναν, αλλά δεν πρόκειται να βάλει σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Ταυτόχρονα, κάλεσε εταίρους και συμμάχους να αντιληφθούν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και γι’αυτό, όπως είπε, πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια τη χώρας για σταθερότητα στην περιοχή.

Παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη

Την Πέμπτη είχαμε έντονη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών έκαναν έξι παραβιάσεις εντός FIR Αθηνών και 28 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειωθήκαν δυο εμπλοκές.

Επίσης, ένα αεροσκάφος CN 235 αεροναυτικής επιτήρησης έκανε δυο υπερπτήσεις πάνω από τη νησίδα Παναγιά στις Οινούσσες.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Νίκος Μελέτης

Μοιράσου το άρθρο: