Το όριο ξεπεράσθηκε για πρώτη φορά σήμερα στη Γαλλία, με θερμοκρασία 45,1 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στη Βιλβιέιγ, στο νότο. Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι το «ιστορικό ρεκόρ του 2003» κατερρίφθη στις 13:48 (τοπική ώρα) με θερμοκρασία 44,3 βαθμών Κελσίου στο Καρπαντρά στα νότια της χώρας. Στις 12 Αυγούστου του 2003, ο καύσωνας των 44,1 βαθμών Κελσίου, επίσης στον νότο, προκάλεσε 14,802 θανάτους στη Γαλλία, ενώ για την Ευρώπη ήταν το θερμότερο καλοκαίρι από το 1950 με απολογισμό 70.000 νεκρούς.

Μόλις 17χρονών ήταν ο έφηβος που έχασε τη ζωή του στην Ισπανία από θερμοπληξία, πέμπτη ημέρα του πρωτοφανούς σε ένταση και διάρκεια καύσωνα.

 

Τέσσερις περιοχές της νότιας Γαλλίας έχουν τεθεί σε «κόκκινο» συναγερμό, ενώ σε «πορτοκαλί» βρίσκεται το ήμισυ της γαλλικής επικράτειας με τα σχολεία κλειστά και περιορισμούς στην κυκλοφορία για να μην επιβαρυνθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Παιδί 6 ετών από την Συρία τραυματίσθηκε σοβαρά αφού κτυπήθηκε από πίδακα που προκάλεσε το άνοιγμα πυροσβεστικού κρουνού.

Στην Ισπανία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν ήδη τους 40°C, 17χρονος που έκανε αγροτικές εργασίες στην Ανδαλουσία πέθανε από θερμοπληξία.

Οι 34 από τις 50 επαρχίες της Ισπανίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για πυρκαγιά,  ενώ στην Καταλονία εκτός ελέγχου βρίσκεται πύρινο μέτωπο που άφησε ήδη 65.000 στρέμματα καμένης γης.

Το απόγειο του κύματος καύσωνα-Καταρρίπτονται ρεκόρ του 1947

Στη Γερμανία, οι θερμοκρασίες αναμένεται να υπερβούν τους 40 βαθμούς Κελσίου ενώ το προηγούμενο ρεκόρ των 38,2 βαθμών Κελσίου χρονολογείται από το 1947.

Τη χθεσινή ημέρα καταρρίφθηκε σειρά ρεκόρ στην Ευρώπη: 38,9°C στην Τσεχία, 38,6°C στην Πολωνία, 43,5°C στη νότια Γαλλία.

Οι δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος, δείχνουν το «αποτύπωμα» του καύσωνα από τη βόρεια Ευρώπη, ως τον ιταλικό νότο.

Νεκρός στο Μιλάνο

Στην βόρεια Ιταλία το θερμόμετρο ανέβηκε μέχρι τους 40°C στο Πιεμόντε, 39°C στην Γένοβα και στην Τοσκάνη. Ενας 72χρονος άστεγος βρέθηκε νεκρός στο Μιλάνο.

ΟΗΕ: Λογικό επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής

Η περίοδος 2015-2019 θα είναι η πιο ζεστή πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ, WMO).

Είναι πολύ νωρίς για να αποδοθεί οριστικά στην κλιματική αλλαγή το κύμα καύσωνα που πλήττει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, όμως ο καύσωνας αυτός είναι «σίγουρα το λογικό επακόλουθο» των ακραίων καιρικών φαινομένων και «τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο έντονα, πιο παρατεταμένα, θα αρχίζουν νωρίτερα και θα τελειώνουν αργότερα», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος του ΠΜΟ Κλερ Νάλις.

Προειδοποιώντας ότι αυτά τα επεισόδια καύσωνα θα επαναλαμβάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από το Τόκιο ότι είναι αναγκαία η προσαρμογή της κοινωνίας και των πρακτικών της. «Οφείλουμε να αλλάξουμε την οργάνωσή μας, τον τρόπο εργασίας μας, να κτίζουμε διαφορετικά.»

Μοιράσου το άρθρο: