Νέο πλήγμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Αργά χθες το βράδυ παραιτήθηκε η υπουργός Εργασίας Άμπερ Ραντ, κατηγορώντας τον Μπόρις Τζόνσον ότι διέπραξε μία «επίθεση στην αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία» απομακρύνοντας τους 21 αντάρτες Συντηρητικούς βουλευτές, επειδή αψήφησαν την κομματική πειθαρχία και ψήφισαν υπέρ ενός νομοσχεδίου που αποτρέπει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Η κ. Ράντ δήλωσε ότι δεν έχει δει να γίνεται αρκετή δουλειά για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit. Είπε ακόμη ότι η παραίτησή της δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει και το Συντηρητικό Κόμμα.Ο Υπουργός Εξωτερικών πάντως επιμένει ότι ο Τζόνσον δεν κάνει πίσω αν και δεν πρόκειται να παραβεί το νόμο.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κ. Ράαμπ είπε ότι ασφαλώς ο κ. Τζόνσον δεν θα παραβεί το νόμο. Ωστόσο ο ΥΠΕΞ τονίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να είναι αποφασισμένος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου πάση θυσία, ενώ δημοσιεύματα προειδοποιούν ότι κινδυνεύει ακόμη και με ποινή φυλάκισης αν δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις της βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων.

Ο Τζόνσον, ο οποίος έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο και είδε να αποκλείεται η προσπάθειά του για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, θα εμμείνει στις θέσεις του όσον αφορά το Brexit, τόνισε ο Ράαμπ σε δηλώσεις που έκανε στο Sky News.

«Βεβαίως» ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα παραβεί τον νόμο όσον αφορά το Brexit, σημείωσε εξάλλου ο Ράαμπ, προσθέτοντας ότι η Βρετανία παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας αποχώρησης και ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θα ζητήσει μια παράταση στο Brexit στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο μήνα, αλλά θα πιέσει αντ’αυτού για να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα καταστήσει ομαλή την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Πρωτίστως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 (Οκτωβρίου) και θα προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία. Οπωσδήποτε δεν θα ζητήσει μια παράταση σε αυτήν την συνάντηση», δήλωσε ο Τζαβίντ σε εκπομπή στο BBC.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για να επιβάλει στην κυβέρνηση να ζητήσει μια παράταση στις συνομιλίες για το Brexit αναφέρει μόνον την 19η Οκτωβρίου ως την ημερομηνία μέχρι την οποία δίνεται διορία για να υποστηρίξει το κοινοβούλιο μια συμφωνία για το Brexit, ή την αποχώρηση χωρίς συμφωνία από την ΕΕ και ότι αυτήν την ημερομηνία εξετάζει η κυβέρνηση.

«Το νομοσχέδιο αναφέρεται στην 19η (Οκτωβρίου) ως μια σημαντική ημερομηνία και όσον αφορά αυτό το σημείο θα εξετάσουμε τις επιλογές μας, όμως η πολιτική μας είναι σαφής. Δεν έχει αλλάξει, θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου», σημείωσε.

«Θα υπακούσουμε σε όλους τους νόμους επειδή όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν απολύτως να υπακούουν στους νόμους, αλλά θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε τι θα γίνει στη συνέχεια», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: