Οι επτά βουλευτές  που αποσκίρτησαν από το κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν προσχωρούν σε μια νέας ομάδα στη κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, στερώντας από τον πρόεδρο την απόλυτη πλειοψηφία για μία έδρα  και αυξάνοντας την πίεση για περισσότερο αριστερές πολιτικές.

Σημειώνεται ότι αυτή η ομάδα είναι η ένατη σ’ αυτό το νομοθετικό σώμα και  θα φέρει το όνομα,«Οικολογία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη» (EDS). Ανακοίνωσε μάλιστα πως θα έχει αρχικά στις τάξεις της 17 βουλευτές. Στην πολιτική δήλωση που εξέδωσαν οι 17 βουλευτές αναφέρουν πως η νέα ομάδα είναι «ανεξάρτητη», «ούτε στην πλειοψηφία ούτε στην αντιπολίτευση».

Επικεφαλής της νέας ομάδας θα είναι η Πολά Φορτεζά και ο Ματιέ Ορφελέν, στενός σύμμαχος του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Μακρόν απογοητευμένος από τις πολιτικές του προέδρου για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ενέργεια.

Αυτό σημαίνει πως το «Δημοκρατία Εμπρός» LREM του Μακρόν  έχει πλέον 288 βουλευτές, έναν λιγότερο από το όριο των 289 που χρειάζεται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή και αρκετούς λιγότερους από τους 314 που είχε ο Γάλλος Πρόεδρος  όταν εισήλθε δυναμικά το 2017 στο πολιτικό τοπίο.

Το κόμμα του Μακρόν, το οποίο σχηματίσθηκε αφού ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης κέρδισε την προεδρία τον Μάιο του 2017, κατέγραψε σειρά αποχωρήσεων  τους τελευταίους μήνες εκ μέρους κοινοβουλευτικών που απογοητεύθηκαν από τον στενό έλεγχο που ασκεί ο πρόεδρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πολιτική του που ευνοεί τις επιχειρήσεις.

Ο Μακρόν εξακολουθεί να μπορεί να υπολογίζει στο κοινοβούλιο στην υποστήριξη ενός μικρότερου εταίρου του, του κεντρώου κόμματος MoDem. Ωστόσο η αριθμητική δείχνει πλέον πως το MoDem θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων κατά τα δύο τελευταία χρόνια της πενταετούς θητείας του Μακρόν. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια του  προέδρου έχει σταματήσει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, την ώρα που επεδίωκε να της προσδώσει νέα ορμή έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και, πριν απ’ αυτές, τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,AFP

Μοιράσου το άρθρο: