Τον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου  μελετούν  σήμερα απο τις 10:00 στο τραπέζι οι υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Στη συνάντηση  στην Αθήνα λαμβάνει μέρος και ο Αμερικανός υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσφορία της Ουάσιγκτον για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο περιθώριο της διάσκεψης αναμένεται να υπάρξουν διεργασίες για την ουσιαστική ώθηση της διακυβερνητικής συμφωνίας κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med.
Στις 2 οι Υπουργοί Ενέργειας των τεσσάρων χωρών αναμένεται να παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της Διάσκεψης.

Στο μικροσκόπιο της Αθήνας και της Λευκωσίας βρίσκονται οι κινήσεις της Τουρκίας στην ΝΑ Μεσόγειο. Πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να τραβάει ακόμα περισσότερο το σκοινί, με το Γιαβούζ να επιχειρεί γεώτρηση στον κόλπο της Καρπασίας.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ1 έκανε λόγο για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό στις 9 Αυγούστου Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζή θα έχουν μια άτυπη συνάντηση σε μια προσπάθεια επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα ο Τ. Ερντογάν επιμένει στην επιθετική ρητορική του. Μιλώντας στη Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, ανέφερε: «Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο. Θα προστατεύσουμε, τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/Κ μέχρι τέλους».

Από την Αθήνα και μετά τη συνάντηση του με τον Κωστή Χατζηδάκη ο υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους, των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον έστειλε σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, με τους δυο άνδρες να κάνουν λόγο για στενή και στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην Αθήνα στην πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο: