Ανακοινώθηκε η διανομή των Χαρτοφυλακίων στο νέο Κολέγιο των Επιτρόπων, από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και οι προσδοκίες ως προς τα χαρτοφυλάκιο του δικού μας Επιτρόπου, του Μαργαρίτη Σχοινά, επιβεβαιώθηκαν καθώς αναλαμβάνει τη θέση αντιπροέδρου για την Προστασία του Τρόπου Ζωής μας σε θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας, απασχόλησης και εκπαίδευσης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη τον Μαργαρίτη Σχοινά. Για ξεχωριστή τιμή μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter εξέφρασε τον ενθουσιασμό του.

«Είμαι έτοιμος να εργαστώ και ανυπομονώ για την συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πώς μπορούμε να μεταφράσουμε τις πολιτικές προτεραιότητες μας σε πραγματικά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους», ανέφερε.

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτησε «με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος Ursula von der Leyen» συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για μια ισχυρή ομάδα που συνθέτει διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις και γεωγραφικές αναφορές. Κι ας μη ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη Επιτροπή που θα έχει γυναίκα στην κορυφή της».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αποτελεί ξεχωριστή τιμή» η ανάθεση στον άξιο και έμπειρο Μαργαρίτη Σχοινά της Αντιπροεδρίας της Κομισιόν για την Ασφάλεια, την Μετανάστευση και την Κινητικότητα» και σημείωσε : «Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ίδιο, αλλά και την Ελλάδα. Που αποδεικνύει ότι η χώρα αναβαθμίζεται, πια, σε παράγοντα ισχύος και ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή σκηνή. Και ότι η πατρίδα μας αλλάζει ταχύτητα στο πλαίσιο της Ένωσης. Διαθέτοντας κύρος και στελέχη για σημαντικά χαρτοφυλάκια. Γιατί η προστασία των συνόρων, η συλλογική ασφάλεια και οι ευκαιρίες κινητικότητας στην απασχόληση, στην παιδεία και στον πολιτισμό αποτελούν κεντρικές προκλήσεις. Ιδιαίτερα στον πρώτο τομέα, η Ελλάδα ως χώρα-σύνορο της Ευρώπης υπολογίζει πολύ στον νέο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Το Μεταναστευτικό, άλλωστε, είναι κρίσιμο και για την Ένωση και για την Ελλάδα!»

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι την Πρόεδρο και τους νέους Επιτρόπους. Και, βέβαια, τον Αντιπρόεδρο Σχοινά, που δικαιώνει απόλυτα την επιλογή του από την κυβέρνησή μας. Η Ελλάδα -και εγώ προσωπικά- προσβλέπουμε σε μία παραγωγική συνεργασία. Για το κοινό μας καλό, για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Η ανακοίνωση των χαρτοφυλακίων

Ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς ορίζεται εκτελεστικός αντιπρόεδρος, αρμόδιος για την Οικονομία.

Η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι η επόμενη εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική.

Ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ ορίζεται αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική.

Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις ορίζεται αντιπρόεδρος αρμόδιος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες.

Ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν ορίσθηκε ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο, ένα ευαίσθητο πόστο, αφού θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και της διαπραγμάτευσης μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ ορίζεται ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Εσωτερική Αγορά, ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στο οποίο περιλαμβάνεται η βιομηχανική πολιτική, η ψηφιακή αγορά, καθώς και η αμυντική βιομηχανία και το Διάστημα.

Ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι ορίζεται ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις.

Η λίστα με τους προτεινόμενους επιτρόπους περιλαμβάνει 27 Επιτρόπους. Δεν αναφέρεται δηλαδή εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου. Για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι γυναίκα, αλλά και για πρώτη φορά υπάρχει ισορροπία φύλων στο Κολέγιο των Επιτρόπων. 13 γυναίκες δεν είχε ποτέ το Κολέγιο των Επιτρόπων. Και οι 14 άνδρες συμπερασματικά, δύσκολα θα περάσουν θέσεις που δεν υιοθετούνται από τις γυναίκες συναδέλφους τους.

Από τους 27 υποψήφιους Επιτρόπους οι 7 είναι πρώην μέλη της απερχόμενης Επιτροπής.Τα νέα πρόσωπα είναι 20 μεταξύ των οποίων ο Έλληνας, Μαργαρίτης Σχοινάς, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Μια άλλη πρωτιά της νέας Κομισιόν είναι ότι για πρώτη φορά παρουσιάζει τόσο  ευρεία πολιτική εκπροσώπηση, καθώς 9 Επίτροποι προέρχονται από το ΕΛΚ, 9 από την ομάδα των Σοσιαλιστών, 6 από τους Φιλελεύθερους, 1 από την Ομάδα των Συντηρητικών, 1 από τους Πράσινους, και 1 δηλώνεται ως Ανεξάρτητος.

Στο επόμενο διάστημα οι υποψήφιοι Επίτροποι θα περάσουν από τη διαδικασία ακροάσεων σε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανάλογα με το χαρτοφυλάκιό τους και σε ψηφοφορία της ολομέλειας του σώματος που θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου θα εγκριθεί στο σύνολό της η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: