«Η Βρετανία δεν αποδέχεται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να καταλήξει σε συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το μπλοκ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσθέτοντας ότι η βρετανική επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στα δύο μοντέλα συμφωνίας, είτε με τον Καναδά, είτε με την Αυστραλία.

«Δεν υπάρχει ανάγκη μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου να βασίζεται στην αποδοχή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί της πολιτικής για τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή οτιδήποτε παρόμοιο, όπως ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον, θέτοντας τους όρους του Λονδίνου στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την μελλοντική εμπορική σχέση.

«Θα επιμείνουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει οτιδήποτε κάνουμε εμείς ως τίμημα για το ελεύθερο εμπόριο. Θα το κάνουμε; Φυσικά και όχι», είπε ο Τζόνσον.

«Θέλουμε μία συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου παρόμοια με του Καναδά, αλλά στην απίθανη υπόθεση που δεν θα το καταφέρουμε, τότε το εμπόριό μας θα πρέπει να βασισθεί στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ», προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η επιλογή δεν βρίσκεται ανάμεσα στην συμφωνία και την μη συμφωνία. Εχουμε συμφωνία», είπε.

Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης πλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει πλέον να επανακαθορίσει το πλαίσιο της σχέσης του με το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27 στον εμπορικό τομέα, αλλά επίσης στους τομείς της ασφάλειας, της αλιείας και της εκπαίδευσης. Και για να γίνουν όλα αυτά δεν διαθέτει παρά διάστημα 11 μηνών, μεταβατική περίοδο την οποία το Λονδίνο έχει δηλώσει εκ προοιμίου ότι δεν προτίθεται να παρατείνει.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η πρόθεση της Ντάουνινγκ Στριτ είναι να σκληρύνει τον τόνο απέναντι στους Ευρωπαίους που επιμένουν να επαναλαμβάνουν το ίδιο μήνυμα: εάν οι Βρετανοί θέλουν προνομιακή τελωνειακή συμφωνία που θα ανοίγει τις πόρτες της ενιαίας αγοράς στα βρετανικά προϊόντα, δεν μπορούν να αφίστανται των κοινοτικών κανόνων, εγκαθιστώντας έτσι έναν ανεξέλεγκτο και αθέμιτο ανταγωνιστή στις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ανακτούμε τον έλεγχο των νόμων μας και αυτό δεν γίνεται για να ευθυγραμμισθούμε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», προειδοποίησε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ χθες το πρωί στο Sky News.

«Είναι βέβαιος ότι η ΕΕ θα θελήσει να τηρήσει στην δέσμευσή της υπέρ μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου κατά το πρότυπο αυτής που έχει επιτευχθεί με τον Καναδά», πρόσθεσε θεωρώντας ότι θα είναι η «καλύτερη» της κατηγορίας της και «ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών».

Μία τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε την ροή των συναλλαγών, χωρίς την επιβολή των ευρωπαϊκών κανόνων που τόσο επέκρινε κατά το πέρασμά του από τις Βρυξέλλες ως «δημοσιογράφος» ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον έχει επίσης την πρόθεση να προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι, απουσία συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, η άλλη λύση θα είναι μία συμφωνία σαν εκείνη που συνδέει την Ευρωπαϊκή Ενωση με την Αυστραλία, η οποία είναι περιορισμένη σε ορισμένους τομείς, με τον υπολοίπους να τελούν υπό τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτό θα σήμαινε την επιβολή υψηλών δασμών επί πολλών προϊόντων.

«Οργίλος Τζόνσον»

Σύμφωνα με την Sunday Telegraph, η σκλήρυνση της στάσης οφείλεται «στις απόπειρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την μεταβολή των όρων» της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, πράγμα που «εξόργισε» τον βρετανό πρωθυπουργό.

«Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο να παραχωρήσει πρόσβαση στις βρετανικές ζώνες αλιείας, να ευθυγραμμισθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να αφήσει τα σύνορα ανοικτά στην ελεύθερη κυκλοφορία », αναφέρεται σε δημοσίευμα της Sunday Express.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε χθες από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι μία συμφωνία για την αλιεία δεν θα είναι διαχωρισμένη από την προς διαπραγμάτευσιν εμπορική συμφωνία. «Δεν υπάρχει αιφνιδιασμός, οι Βρετανοί δεν πρέπει να προσποιούνται ότι αυτό το ανακαλύπτουν τώρα».

Γενικότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα επιτρέψει να διαμορφωθεί ένας επιβλαβής ανταγωνισμός με ένα πρώην κράτος μέλος.

Αναζητώντας εταίρους

Την ώρα που προετοιμάζεται για ένα μπρα ντε φερ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε αναζήτηση νέων εταίρων, τόσο βάσει τους ιστορικής «ειδικής σχέσης» με τις ΗΠΑ, αλλά στρεφόμενο και προς την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Ιαπωνία και την Αυστραλία για να διαπραγματευθεί εμπορικές συμφωνίες και να διερευνήσει το διεθνές περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά της υδρογείου, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαφημίζει εδώ και μήνες μία «καταπληκτική» συμφωνία με τον ιστορικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που επισκέφθηκε το Λονδίνο την περασμένη Πέμπτη, επέμεινε στα «τεράστια οφέλη» της αμερικανοβρετανικής προσέγγισης μετά το Brexit.

Ανταπόκριση:Ευδοξία Λυμπέρη
Σχετική είδηση:Σήμερα οι όροι του Μπ. Τζόνσον για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε (video)

Μοιράσου το άρθρο: