Πανευρωπαϊκή χαλάρωση με τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας

Πτωτική πορεία ακολουθεί η καμπύλη της πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκτός από τη Ρωσία, όπου για δεύτερη συνεχή ημέρα καταγράφηκαν περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα. Μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν τα λουκέτα, κάτω από αυστηρούς ελέγχους και μέτρα προστασίας.

Ύστερα από επτά εβδομάδες απαγόρευσης, οι Ισπανοί περπατούν, τρέχουν και κάνουν ποδήλατο στους δρόμους.

Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων, που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις, ρολά ανεβάζουν μικρές επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν στα εστιατόρια για να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους.

Με τις μάσκες να είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μέλη του Ερυθρού Σταυρού τις προμηθεύουν τους πολίτες στους σταθμούς του μετρό.

Ορισμένες μικρές επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια, θα μπορούν να υποδέχονται ξανά πελάτες, με ραντεβού. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα έχουν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα προς κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away).

Η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε ορισμένα μικρά νησιά, στα συμπλέγματα των Βαλεαρίδων και των Καναρίων, η πλειονότητα των καταστημάτων, των μουσείων και των υπαίθριων χώρων των μπαρ και των εστιατορίων μπορούν να επαναλειτουργήσουν, αν και με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών, όπως και τα ξενοδοχεία, υπό προϋποθέσεις. Η υπόλοιπη χώρα θα ακολουθήσει την 11η Μαΐου.

Στην Ιταλία, εργοστάσια, εργοτάξια και γραφεία ξανανοίγουν τις πόρτες τους για 4,5 εκατ. Ιταλούς που καλούνται να επιστρέψουν στη δουλειά. «Δεν είχα πρόβλημα στο τρένο, ήμασταν μόνο 5-6 άνθρωποι στο βαγόνι μου», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιζαμπέλα Φεράρι, 61 ετών, οικιακή βοηθός στο Μιλάνο.

Η χρήση μάσκας, η τιμή της οποίας θα μειωθεί σε 0,5 ευρώ, είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Απεχθάνομαι τη μάσκα, δεν αναπνέω καλά, αλλά αν αυτό είναι το τίμημα για να ξαναπιάσουμε δουλειά… Επιτέλους έξω! Αυτό είναι που έχει σημασία», λέει ο Μάσιμο Μόι, ένας 53χρονος οπτικός στη Ρώμη.

Οι κανόνες κοινωνικής απόστασης παραμένουν σε ισχύ περιλαμβανομένων των πάρκων που ξανανοίγουν. Οι Ιταλοί μπορούν επίσης να επισκέπτονται τους συγγενείς τους, υπό τον όρο ότι θα φορούν μάσκες.

Στη Ρώμη, γνωστή για το κυκλοφοριακό κομφούζιό της, «η κυκλοφορία είναι πιο συνεχής, αν και μακράν του κανονικού για Δευτέρα πρωί», παρατηρεί ένας αστυνομικός στην Πιάτσα Βενέτσια, κεντρική πλατεία της ιταλικής πρωτεύουσας.

Οι τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών καθώς και του χονδρικού εμπορίου για τους επαγγελματίες των κλάδων επανεκκινούν, ακόμη και τα μπαρ και τα εστιατόρια, αλλά μόνο για διάθεση των προϊόντων τους για κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away). Η πλήρης επαναλειτουργία τους θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου, όπως και αυτή των ινστιτούτων αισθητικής και των κομμωτηρίων.
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.

Κι ενώ στη Γαλλία καταγράφονται οι λιγότεροι θανάτους από τον περασμένο Μάρτιο, Γάλλος γιατρός αποκάλυψε ότι υπήρχε ασθενής με Κόβιντ 19, που νοσηλευόταν με πνευμονία σε νοσοκομείο του Παρισιού τον Δεκέμβριο, ένα μήνα δηλαδή προτού επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

Αν κι απαγορεύεται η πρόσβαση στην παραλία, με μία βουτιά στη θάλασσα ή βόλτα στους δρόμους “γιόρτασαν” την έναρξη της χαλάρωσης των μέτρων ύστερα από 45 ημέρες οι Πορτογάλοι.

Με 350 ευρώ θα τιμωρούνται όσοι δεν φορούν μάσκα στους χώρους όπου είναι υποχρεωτική. Βιβλιοπωλεία και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων μπορούν να ξανανοίξουν, καθώς και τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων. Τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής μπορούν επίσης να επαναλειτουργήσουν με ραντεβού. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η μάσκα είναι υποχρεωτική.

Πρόστιμο 250 ευρώ και για τους άνω των 12 ετών στα μέσα μεταφοράς στο Βέλγιο, όπου 150.000 έως 300.000 άνθρωποι επιστρέφουν σήμερα στις δουλειές τους. Οι επιχειρήσεις που δεν υποδέχονται κοινό μπορούν να ξανανανοίξουν. Στο τραμ, κάποιες θέσεις φέρουν έναν κόκκινο σταυρό, μια απαγόρευση που δεν τηρείται πάντα. Γενικά, ο αριθμός των επιβατών είναι πολύ μειωμένος στα μέσα μαζικής μεταφοράς αντίθετα με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Στη Γερμανία, τα σχολεία ανοίγουν σταδιακά σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια. Ανοίγουν τα κομμωτήρια, καθώς και οι χώροι λατρείας και τα μουσεία. Χώροι πολιτισμού, μπαρ και εστιατόρια (εκτός για τις διανομές κατ΄οίκον), παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστοί.

Στην Αυστρία, αίρονται οι περιορισμοί μετακίνησης, επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως και 10 ατόμων με τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.

Τα λύκεια ξανάνοιξαν σήμερα μόνο για τους μαθητές της τελευταίας τάξης.

Μεγάλη έξαρση του Κοβιντ 19 παρατηρείται στη Ρωσία, όπου για δεύτερη μέρα καταγράφηκαν περισσότερα από 10.000 κρούσματα ανεβάζοντας σε πάνω από 145.000 τον συνολικό αριθμό.

Στο Λουξεμβούργο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σταδιακή επιστροφή στην “κοινωνική ζωή” από τις 11 Μαΐου.

Μειώνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που προμηνύει περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα να ανέρχεται στα 1518, ενώ ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού ανέρχεται στους 85.

Ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, Βένκο Φίλιπτσε ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μειώνεται κάθε μέρα, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο σημαίνει ότι τα μέτρα που σχεδιάστηκαν και βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα έχουν αποδώσει.

Στην Πολωνία, ξανανοίγουν τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα και επιλεγμένοι πολιτιστικοί χώροι, μεταξύ των οποίων οι βιβλιοθήκες και ορισμένα μουσεία. Στη Βαρσοβία, αρκετοί ήταν οι Πολωνοί που έσπευσαν φορώντας όλοι μάσκες, υπακούοντας στις συστάσεις των αρχών, στα εμπορικά καταστήματα.

Στις Σκανδιναβικές χώρες, στην Ισλανδία, άνοιξαν και πάλι τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και τα κομμωτήρια. Η Δανία και η Νορβηγία, υπό καθεστώς «μερικού περιορισμού», ήταν ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα.

Στην Ουγγαρία, εκτός της Βουδαπέστης, ανοίγουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίων, οι πλαζ και τα δημόσια λουτρά. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.

Στα Βαλκάνια, στην Κροατία, καταστήματα όπου η επαφή με τον πελάτη είναι στενή, όπως τα κομμωτήρια, ξανανοίγουν. Στη Σερβία, ανοίγουν και πάλι τα καφέ και τα εστιατόρια, με τήρηση των απαραίτητων κοινωνικών αποστάσεων. Εκτελούνται και πάλι τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας. Διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στη Σλοβενία, άνοιξαν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίων, τα κομμωτήρια, τα μουσεία, τα βιβλιοπωλεία. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους, στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα.

Στη Βουλγαρία, μετά το άνοιγμα των πάρκων και των δημόσιων κήπων, από χθες Κυριακή επιτρέπονται και οι βόλτες.

Στις ΗΠΑ και τον κόσμο

Τις φάσεις επανεκκίνησης της οικονομίας, μετά τις 15 Μαΐου, παρουσίασε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο. Μειώθηκαν στους 226 οι θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο.

Στην Τουρκία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι, από το ερχόμενο σαββατοκύριακο, θα αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αρχή θα γίνει με την παροχή άδειας διάρκειας 4 ωρών στους πολίτες άνω των 65 και κάτω των 20 για να βγουν από το σπίτι μια φορά την εβδομάδα σε ξεχωριστές ημέρες. Επίσης θα αρθούν οι περιορισμοί για τις μετακινήσεις σε 7 πόλεις εξαιρουμένων όμως της Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Άγκυρας όπου έχουν παρουσιαστεί τα περισσότερα κρούσματα και οι περισσότεροι θάνατοι από κορονοϊό. Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και κάποια άλλα καταστήματα. Τα πανεπιστήμια θα αρχίσουν να λειτουργούν από τις 15 Ιουνίου.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 4/5 πως καταγράφηκαν στη χώρα 263 νέοι θάνατοι εξαιτίας του νέου κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, καθώς και 4.075 νέα κρούσματα του ιού.

Η λατινοαμερικάνικη χώρα πλέον καταμετρά συνολικά 105.222 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και 7.288 θανάτους.

Τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4% συγκριτικά με την προηγούμενη μέρα, ενώ οι θάνατοι κατά 3,7%.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος