Πανευρωπαϊκή μάχη για περιορισμό της πανδημίας

Συνεχίζει να δοκιμάζεται η Ευρώπη από τον κορονοϊό, αλλά και να δίνει τη μάχη της για να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις.

Στη Βρετανία

Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αγγλία από την Τουρκία και την Πολωνία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, αρχής γενομένης από το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Ο Σαπς εξήγησε ότι τα στοιχεία από την Πολωνία δείχνουν αύξηση του ποσοστού των θετικών τεστ, σε συνδυασμό με ταχεία αύξηση των κρουσμάτων. Η Τουρκία, από την άλλη, ορίζει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων της Covid-19 με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που χρησιμοποιούν οι διεθνείς οργανισμοί. Στη λίστα των χωρών οι ταξιδιώτες από τις οποίες θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα προστέθηκαν επίσης τα νησιά Μπονέρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα της Καραϊβικής.

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι από αύριο θα αυξηθούν τα πρόστιμα για όσους αρνούνται να μπουν σε καραντίνα και θα φτάσουν ακόμη και τις 10.000 στερλίνες για τους «καθ’ έξην» παραβάτες. Το νέο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 4 τα ξημερώματα (6.00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, 3 Οκτωβρίου.

Στη Γαλλία

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα σχεδόν 14.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα για τις τελευταίες 24 ώρες, πολύ κοντά στα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατά 13.970 με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 577.505 κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περισσότερα από τα 12.845 που ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη και λιγότερα από το ρεκόρ των 16.096 κρουσμάτων της περασμένης Πέμπτης.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 63, στους 32.019.

Το Παρίσι και τα κοντινά του προάστια μπορεί να μπουν στη ζώνη μέγιστου συναγερμού για την επιδημία Covid ήδη από τη Δευτέρα, αν επιβεβαιωθεί ότι συνεχίζεται η διασπορά της επιδημίας στην περιοχή αυτή, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η πρωτεύουσα και τα κοντινά της προάστια “ξεπέρασαν και τα τρία όρια που μπορούν να αντιστοιχούν στη ζώνη μέγιστου συναγερμού”, δήλωσε ο Βεράν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ωστόσο μόνο “εδώ και λίγες ώρες”. “Εάν αυτό πρόκειται να επιβεβαιωθεί, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να θέσουμε το Παρίσι και τη ζώνη περιμετρικά του Παρισιού σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού ήδη από τη Δευτέρα”, διευκρίνισε ο υπουργός αναφέροντας ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί την Κυριακή.

Μια τέτοια κατάταξη “θα προϋποθέτει ότι οι κάτοικοι του Παρισιού και της ζώνης περιμετρικά της πρωτεύουσας θα περιορίσουν προσωρινά αλλά δραστικά τις κοινωνικές επαφές, σε κάθε περίπτωση πιο σημαντικά από αυτό που ήδη έκαναν: όχι πλέον οικογενειακές γιορτές, όχι πλέον πάρτι, κλείσιμο τελείως των μπαρ”, δήλωσε.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι υπάρχει “επιδείνωση” της κατάστασης σε “πέντε μητροπόλεις, στη Λιλ, τη Λιόν, τη Γκρενόμπ, την Τουλούζη και την Σεντ-Ετιέν”, όπου “η εξέλιξη των τελευταίων ημερών παραμένει πολύ ανησυχητική”.

Στην Ιταλία

Το τελευταίο εικοσιτετράωορο στην Ιταλία σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού: διαγνώσθηκαν 2.548 μολύνσεις και 24 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 118.000 διαγνωστικά τεστ.

Χθες, τα κρούσματα ήταν 1.851, με 19 νεκρούς. Ο αριθμός των σημερινών κρουσμάτων, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι ο υψηλότερος από τις 24 του περασμένου Απριλίου. Τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν σήμερα στην περιφέρεια του Βένετο (445), στην Καμπανία , με πρωτεύουσα την Νάπολη (390), στη Λομβαρδία (324) και στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης (265).

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Κόντε, Ρομπέρτο Σπεράντσα, κάλεσε τους Ιταλούς «να αντέξουν άλλους οκτώ μήνες και να σφίξουν τα δόντια».

Η δε περιφέρεια του Λατίου, με πρωτεύουσα την Ρώμη, σύμφωνα με ό,τι διαρρέει, ετοιμάζεται να επιβάλει την χρήση προστατευτικής μάσκας και στους ανοικτούς χώρους. Στόχος του μέτρου, είναι να περιοριστούν οι νέες μολύνσεις σε περιοχές όπου συχνάζουν νέοι, κυρίως το Σαββατοκύριακο, όπως είναι, για παράδειγμα, το ιστορικό κέντρο της Αιώνιας Πόλης.

Στην Ελβετία

Η Ελβετία, όπου οι συναθροίσεις άνω των 1.000 ανθρώπων θα επιτραπούν εκ νέου από αυτόν τον μήνα, εισέρχεται σε μια «ευαίσθητη» φάση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Σε ένα σύντομο βιντεομήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο Αλέν Μπερσέ κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση μπροστά στην επιδημία, που «συνεχίζει να μας περιπλέκει τη ζωή».

Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και εξήγησε ότι σε περίπτωση μόλυνσης «δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάναμε ένα λάθος, μπορεί να συμβεί».

«Όμως, εάν προσβληθούμε (από τη νόσο), πρέπει να απομονωθούμε και κατόπιν εάν έχουμε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο που μολύνθηκε, πρέπει να μπούμε σε καραντίνα, να σεβόμαστε τη διαδικασία ιχνηλάτησης, να βοηθάμε όσους κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλειά», συνέχισε ο Ελβετός υπουργός.

«Αυτό είναι το καλύτερο μέσο που έχουμε για να προστατευτούμε κατά τη διάρκεια αυτής της λίγο ευαίσθητης φάσης».

Στη Ρωσία

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν με απόφαση του ζήτησε από όλες τις επιχειρήσεις της ρωσικής πρωτεύουσας να μεταφέρουν το 30% του προσωπικού τους σε συνθήκες εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασίας) για την περίοδο από 5-28 Οκτωβρίου.

Ο Σομπιάνιν διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή στην Μόσχα επιδεινώθηκε η επιδημιολογική κατάσταση και οι συστάσεις που είχαν δώσει οι αρχές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

Στην εξ αποστάσεως εργασία θα περάσουν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, όπως και πολίτες που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, εξαιρουμένων των πολιτών που η παρουσία τους στον χώρο εργασίας είναι κρίσιμης σημασίας. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα ιατρικά και νοσηλευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα, η Rosatom (υπηρεσία ατομικής ενέργειας) και η Roskosmos (διαστημική υπηρεσία) όπως και άλλοι τομείς στρατηγικής σημασίας.

Ο Σεργκέι Σομπιάνιν αναφερόμενος στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης είπε ότι «τα κρούσματα του κορονοϊού εξακολουθούν να αυξάνονται, περισσότερα από 2000 την ημέρα. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυξήθηκαν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, περισσότερα από 5000 άτομα εβδομαδιαίως. Αυξάνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων που η κατάσταση τους είναι σοβαρή, περισσότερα από 1500 άτομα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μόσχας στην ζώνη ιδιαίτερου κινδύνου βρίσκονται τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι Μοσχοβίτες.Το ποσοστό των παιδιών μεταξύ των νοσήσαντων για πρώτη φορά ξεπέρασε το 19%, ενώ το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών που νόσησαν από τον κορονοϊό τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε στο 20-25% σε σχέση με το 15% που ήταν το καλοκαίρι.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, δήλωσε ωστόσο αργότερα ότι οι αρχές τις ρωσικής πρωτεύουσας δεν σχεδιάζουν να πάρουν ριζικά περιοριστικά μέτρα, εάν η κατάσταση χειροτερεύσει.

Στην Κύπρο

Δεκαεπτά νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Η ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια προέρχεται από σύνολο 2.454 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 1.772. Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 11 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, τέσσερα εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται διασωληνωμένος ένας ασθενής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, TASS, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος