Τα Paradise Papers, 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) και περιέχουν νέες αποκαλύψεις για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και για μερικά από τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτά.

Αντίθετα με τα Panama Papers, τα Paradise Papers αφορούν λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες και περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος και αποτελούν προϊόν σχημάτων φορολογικής βελτιστοποίησης.

Η δημοσιογραφική έρευνα ρίχνει φως σε συναλλαγές πολιτικών προσώπων, καλλιτεχνών και αθλητών, μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, ισχυρών επιχειρηματιών ακόμη και της Βασίλισσας Ελισσάβετ.

Ειδικότερα, τα Paradise Papers αποκαλύπτουν ότι

  • Εκατομμύρια λίρες  από την ιδιωτική περιουσία της Βασίλισσας Ελισσάβετ έχουν επενδυθεί σε λογαριασμό στα νησιά Κέιμαν. Κάποια από τα ποσά έχουν δοθεί σε καταστήματα λιανικής πώλησης τα οποία έχουν κατηγορηθεί για εκμετάλλευση φτωχών οικογενειών.
  • Συναλλαγές offshore συνεργατών, υπουργών και χρηματοδοτών της εκστρατείας του  Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ τους και πληρωμές από εταιρεία που συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πoύτιν στην αντίστοιχη που ανήκει στον υπουργό Εμπορίου του Τραμπ, Γουίλμπουρ Ρος.
  • Επενδύσεις στο twitter και στο facebook εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που οδηγούν σε ρωσικά κρατικά οικονομικά ιδρύματα.
  • Καταπίστευμα στα νησιά Κέιμαν το οποίο διαχειρίζεται ο Στίβεν Μπρόνφμαν, ισχυρός επιχειρηματίας και οικονομικός υπεύθυνος του Φιλελεύθερου Κόμματος του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Η δικηγορική εταιρεία που διαχειρίζεται  τις περισσότερες συναλλαγές ονομάζεται Appleby με γραφεία στα Κέιμαν, στις Παρθένες Νήσους και στις Βερμούδες.

Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Monde, BBC, Ρεπορτάζ Ληδα Παπαδοπουλου

Μοιράσου το άρθρο: