AP Photo

«Λάβαμε μια ξεκάθαρη πλειοψηφία, όμως παράλληλα οι Γάλλοι δεν θέλησαν να υπογράψουν μια λευκή επιταγή», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Εμανουέλ Μακρόν, Κριστόφ Καστανέρ, αναγνωρίζοντας με τη σειρά του ότι η αποχή- ρεκόρ της τάξης του 57% είναι ο «καθαρός νικητής» του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών. Από τα δύο άκρα της Εθνοσυνέλευσης, ο Μελανσόν στην αριστερά και η Λεπέν στη δεξιά προειδοποιούν για «κοινωνικό πραξικόπημα» και «κακή αρχή πενταετίας» λόγω της αποχής.

Ο  Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα υποβάλει σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του, όπως το θέλει η παράδοση, προκειμένου να σχηματιστεί νέα, έπειτα από έναν μικρό, όπως αναμένεται, ανασχηματισμό, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιβεβαιώσει εάν τα ηνία της νέας Εθνοσυνέλευσης θα τα αναλάβει γυναίκα, όπως έχει  υπαινιχθεί.

«Ο Μακρόν δεν έχει την όποια νομιμοποίηση για ένα κοινωνικό πραξικόπημα. Ο λαός ξεκίνησε ένα είδος γενικής, πολιτικής απεργίας», σχολίασε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας.

Για την Μαρίν Λεπέν η υψηλή αποχή «υπονομεύει τη νομιμότητα της Εθνοσυνέλευσης και είναι μια κακή αρχή για τη νέα πενταετία». Χαρακτήρισε ως «σκανδαλώδες» το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και ζήτησε για ακόμα μια φορά την αναλογική.

Τα βασικά συμπεράσματα του δεύτερου γύρου σύμφωνα με τον γαλλικό Τύποι:

   • Τα κόμματα που υποστηρίζουν το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου δεν κέρδισαν τη μαζική πλειοψηφία των 400 ως 460 εδρών που προέβλεπαν οι αναλυτές, καθώς «εργάτες και χαμηλόμισθοι», που αντιτίθενται είτε διάλεξαν την αποχή είτε ψήφισαν την άκρα Δεξιά ή την άκρα Αριστερά.αν και ο Μακρόν επιμένει ότι το πρόγραμμά του εγκρίθηκε καθαρά από το 66% των ψηφοφόρων που τον εξέλεξαν πρόεδρο τον περασμένο μήνα.
      • Το μήνυμα της αποχής είναι ότι δεν θα εμποδίσει τον Μακρόν να προωθήσει  τις δραστικές μεταρρυθμίσεις ειδικά στα εργασιακά, αλλά με περιορισμένη  λαϊκή στήριξη.Η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 45% και ήταν η μικρότερη που έχει σημειωθεί στον δεύτερο γύρο βουλευτικών εκλογών από τότε που ιδρύθηκε η Πέμπτη Δημοκρατία, το 1958.
   • Η Αριστερά κατακερματίστηκε. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απομένει με 29 έδρες από 284 ενώ ήδη παραιτήθηκε ο πρώτος γραμματέας του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.
   • Πάντως, οι Ανυπότακτοι του Ζαν Λικ Μελανσόν με 17 έδρες και το Κομουνιστικό κόμμα με 10 έδρες αποκτούν πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, ενάντια στις προβλέψεις.
 • Ο μέσος όρος ηλικίας στη νέα Εθνοσυνέλευση θα είναι τα 47 έτη, κατά δέκα έτη μικρότερος σε σχέση με το προηγούμενο κοινοβούλιο. Περισσότερες γυναίκες από ποτέ, συνολικά 223 εισέρχονται στη βουλή, έναντι των 155 το 2012, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Το τελικό αποτέλεσμα στο ημικύκλιο των 577 εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης είναι:
Κυρίαρχο το πορτοκαλί χρώμα των 350 εδρών του Δημοκρατία Εμπρός.

Το μπλε της δεξιάς και του κέντρου διευρύνθηκε με 137 έδρες.

Δίπλα δε στο ροζ των σοσιαλιστών που εξασφάλισαν 29 έδρες, με απώλεια 240 εδρών, προστέθηκαν οι αποχρώσεις του κόκκινου καθώς οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν με 17 έδρες και το Κομουνιστικό κόμμα με 10 έδρες αποκτούν πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, ενάντια στις προβλέψεις.

Στην άλλη άκρη του ημικυκλίου προστίθενται επίσης οι αποχρώσεις του μπλε σκούρου της ακροδεξιάς του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν που δεν κατόρθωσαν τελικά να εκλέξουν τους απαραίτητους 15 βουλευτές για τη δημιουργία ομάδας, για πρώτη φορά όμως η ακροδεξιά θα έχει 8 βουλευτές με επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν. Το 2012 είχε μόνο δύο βουλευτές.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Σχετική είδηση:Απόλυτη πλειοψηφία για Μακρόν αλλά «κέρδισε» η αποχή

Μοιράσου το άρθρο: