Ο επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς στην Ισπανία, Μανουέλ Μόιχ, υπέβαλε την παραίτησή του, την ώρα που η αντιπολίτευση αξίωνε την απομάκρυνσή του αφού ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήταν ιδιοκτήτης στον Παναμά μεριδίου σε offshore εταιρεία.

Η διαδικτυακή εφημερίδα Infolibre είχε αποκαλύψει τη Δευτέρα ότι ο παραιτηθείς εισαγγελέας κατέχει το 25% μιας εταιρείας με έδρα τον Παναμά, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του, κι είναι ιδιοκτήτης έπαυλης η αξία της οποίας εκτιμάται σε τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Σε μια συνέντευξη, πάντως, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Mundo, ο Μόιχ διαβεβαίωνε ότι ανακάλυψε την ύπαρξη της υπεράκτιας εταιρείας, που ιδρύθηκε το 1988, μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2012, γεγονός που αμφισβητήθηκε από ΜΜΕ.

Ο δικαστικός λειτουργός, που πρόσκειται στο συντηρητικό κόμμα, κατηγορήθηκε συχνά, μετά τον διορισμό του τον Φεβρουάριο, ότι τοποθετήθηκε στην ηγεσία της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι με στόχο να παρεμβαίνει στις «ευαίσθητες» υποθέσεις.
Κατηγορήθηκε ιδίως από ορισμένα ΜΜΕ ότι επιχείρησε να παρακωλύσει την εξέλιξη ερευνών σε βάρος στελεχών του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

Ο γενικός εισαγγελέας Χοσέ Μανουέλ Μάθα επιβεβαίωσε δημοσίως τη στήριξή του στον πρόσωπο του πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας ότι δεν έκανε τίποτα «το παράτυπο ούτε παράνομο».
«Δεν έχω κανέναν λόγο να τον απομακρύνω (από την θέση του) όμως πρέπει να σας πω ότι υπέβαλε σε εμένα πριν από λίγα λεπτά την παραίτησή του, για προσωπικούς λόγους  και δεν μπορώ να τον πείσω να την ανακαλέσει» δήλωσε στον Τύπο ο γενικός εισαγγελέας.

Η ανακοίνωση της αποχώρησής του έγινε έναν χρόνο μετά την παραίτηση του υπουργού Βιομηχανίας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Σορία, ο οποίος είπε ψέματα για τη σχέση του με εταιρείες που εδρεύουν στους φορολογικούς παραδείσους στις Μπαχάμες και τα Τζέρσεϊ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: