Παραιτήθηκε ο υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Ρουμανίας μετά τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν σε δεκάδες πόλεις της χώρας κατά κυβερνητικού διατάγματος το οποίο αποποινικοποιεί σειρά αδικημάτων διαφθοράς.

Σε μήνυμά του στο Facebook ο Φλορίν Ζιάνου αιτιολογεί την παραίτησή του  λέγοντας ότι αυτό ήταν «το ηθικό πράγμα που έπρεπε να κάνει» για το καλό του παιδιού του.

«Πως θα τον κοιτάξω στα μάτια και τι θα του πω έπειτα από χρόνια;», προσθέτει ο υπουργός αναφερόμενος στον γιο του.

Περισσότεροι απο 250.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις της Ρουμανίας διαδηλώνοντας ενάντια σε ένα κυβερνητικό διάταγμα με το οποίο προβλέπεται χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής.

Το κυβερνητικό αυτό διάταγμα της Τρίτης, μαζί με ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση χάρης σε κρατούμενους, έχουν επικριθεί ως η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα κατά της διαφθοράς.

Έξι δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Γερμανία και οι ΗΠΑ, εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι η κίνηση της κυβέρνησης θα υπονομεύσει τη διεθνή φήμη και θέση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα στην Ρουμανία απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης και κάνει λόγο  για υποχωρήσεις απέναντι στη διαφθορά.

«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς πρέπει να προχωρήσει, όχι να ηττηθεί. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρουμανία », δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς σε κοινή τους ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: