Κάθε βράδυ, 700 παιδιά κοιμούνται στο δρόμο με τους γονείς τους στο Παρίσι και 20.000 ανήλικοι ζουν σε ξενοδοχεία με την οικογένειά τους, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα στις γαλλικές εφημερίδες Le Monde και 20minutes, που υπογράφουν 12 ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Στη Γαλλία, χιλιάδες παιδιά είναι άστεγα ή διαμένουν σε επισφαλή καταλύματα», καταγγέλλουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Ίδρυμα Abbe Pierre, το Samu social de Paris (Δημοτική ανθρωπιστική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης) και η Unicef ​​France. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν πως υπάρχει μια επιδείνωση της κατάστασης των γυναικών και των οικογενειών με παιδιά που ζουν στο δρόμο ή σε επισφαλή καταλύματα».

Συνολικά, από την τις αρχές του 2019, οκτώ ανήλικα παιδιά έχουν πεθάνει στο δρόμο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Στις 25 Μαρτίου 2019, ένα νεογέννητο μωρό άφησε την τελευταία του πνοή στο δρόμο στην περιοχή Seine-Saint-Denis. Πιο πρόσφατα, στις 4 Νοεμβρίου μια έγκυος σε δίδυμα, αιτούσα ασύλου που ζούσε στο δρόμο στο Παρίσι, έχασε ένα από τα μωρά της καθώς γέννησε πρόωρα, στον πέμπτο μήνα.

«Αυτή η κατάσταση είναι ανάξια της Γαλλίας, που είναι η έκτη παγκόσμια οικονομική δύναμη και ο υπογράφων της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», αναφέρουν οι οργανώσεις στην επιστολή τους και κάνουν λόγο για «επιστροφή στο Μεσαίωνα» και τα νοσοκομεία εκείνης της εποχής που φιλοξενούσαν ορφανά, άπορους και προσκυνητές.

Κάθε βράδυ, στο Seine-Saint-Denis, την φτωχότερη γειτονιά του Παρισιού, 160 παιδιά βρίσκονται χωρίς στέγη και περισσότερα από 5.000 παιδιά φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, τα μισά από τα οποία είναι κάτω των 3 ετών. Η ίδια κατάσταση ισχύει και στη Μασσαλία, όπου εκατοντάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι κοιμούνται σε υπό κατάληψη χώρους εξαιτίας της έλλειψης χώρων φιλοξενίας.

Αντιμέτωποι με αυτήν την «ανθρωπιστική κρίση», οι ενώσεις καλούν το κράτος και τις περιφέρειες να βάλουν σε ενέργεια ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να ανοίξουν νέους χώρους φιλοξενίας. «Το κράτος έχει καθήκον να εγγυηθεί ένα μέλλον για όλα τα παιδιά του και την πλήρη αποτελεσματικότητα των δικαιωμάτων τους» υπογραμμίζουν οι ενώσεις στην επιστολή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γαλλικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (INSEE) για το 2018, το 14,7% του πληθυσμού ζει στο όριο της φτώχειας, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,6 μονάδες σε σύγκριση με το 2017, ενώ 9,3 εκατομμύρια ανθρώπων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΠΗΓΕΣ : 20minutes, RTL, Francetvinfo

 

Μοιράσου το άρθρο: