Πιέσεις προς Κάμερον “να πατήσει τη σκανδάλη του Brexit, την ερχόμενη Τρίτη”

Το Λονδίνο θα πρέπει να έχει την ευκαιρία την ξανασκεφτεί τις συνέπειες της αποχώρησης από την ΕΕ“, τόνισε ο προσωπάρχης της Καγκελαρίου της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ, καθώς το Βερολίνο εδραιώνει στρατηγική “νηφαλιότητας”, στον αντίποδα των πιέσεων για επιτάχυνση της διαδικασίας Brexit. Παραμονή της έκτακτης συνάντησης Τουσκ, Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι στο Βερολίνο, ο επίτροπος της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ “ενός γρήγορου διαζυγίου” διαμηνύοντας ότι “δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής”.

Η Βρετανία δεν χρειάζεται καν να υπογράψει επίσημη επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να “πυροδοτήσει τη διετή αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της από το μπλοκ”, δηλώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ. Αρκεί, σύμφωνα με το Reuters, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον  “να το γνωστοποιήσει ρητά από το βήμα της συνόδου κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Τρίτη, αν είναι πράγματι η πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να αποχωρήσει από την ΕΕ”, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Πυρά από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, καθώς και από τους Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς δέχεται ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που επιδιώκει να κληροδοτήσει το θέμα του Brexit στο διάδοχό του. Στο θέμα επανέρχεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με συνέντευξή του στην Bild, όπου ξεκαθαρίζει ότι ο “Κάμερον πρέπει να έχει καταθέσει την προβλεπόμενη αίτηση Brexit, μέχρι τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη”.

Οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, θα ζητήσουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώσει την επιθυμία εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε. κατά την σύνοδο κορυφής την προσεχή Τρίτη, αναφέρει και η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung της Κυριακής.

Οι πιέσεις για φιλικό διαζύγιο, δεν φαίνεται να αποδίδουν διαπιστώνουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, προτάσσοντας και τη δήλωση του υπουργού Επιχειρήσεων της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ: Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να αποφασίσουμε πότε θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 , δήλωσε  ο Βρετανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στο άρθρο αυτό της συνθήκης της Λισαβόνας που προβλέπει την αμετάκλητη διαδικασία εθελούσιας και μονομερούς αποχώρησης μιας χώρας από την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ  τόνισε ότι θα ήταν “καταστροφικό” για τη Βρετανία να χάσει την πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ενώ πρόσθεσε πως το υπουργικό συμβούλιο θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ένας νέος πρωθυπουργός.

Στον απόηχο των δηλώσεων της ‘Ανγκελα Μέρκελ, για “χωρίς βιασύνη διαδικασία Brexit”, η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα διαπιστώνει ευθυγράμμιση της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Στη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, επισημάνθηκε ότι το ζητούμενο δεν είναι  “μόνον να εξέλθει με ταχείς ρυθμούς η Μεγάλη Βρετανία από την Ένωση, αλλά να επιτελεστεί ουσιαστική πρόοδος, στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της οικονομίας τους επόμενους έξι μήνες, για  «να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Γαλλία, σύμφωνα με την Λα Ρεπούμπλικα, επιθυμεί βαθιές αλλαγές, ώστε να μην αναγκασθεί να εγκρίνει έναν υπερβολικά αυστηρό κρατικό προϋπολογισμό λιτότητας για το 2017.

Ιταλική υπηκοότητα στους Βρετανούς φοιτητές

H κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι προτίθεται να δώσει την ιταλική υπηκοότητα στους Βρετανούς φοιτητές που σπουδάζουν στην Ιταλία κι επιθυμούν να την ζητήσουν γράφει επίσης η «Ρεπούμπλικα», προσθέτοντας ότι με την πρωτοβουλία αυτή, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δίνει «ευρωπαϊκή απάντηση στους Βρετανούς νέους της γενιάς του Εrasmus».

Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, επικαλείται τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος καλεί να δημιουργηθεί κοινό στρατιωτικό αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ευρωπαϊκός στρατός, “ώστε η ΕΕ να ενισχύσει τον ρόλο της όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας και άμυνας”.

Σχετική είδηση:Άμεση εκκίνηση για την έξοδο θέλουν οι 6 ιδρυτικές χώρες – Μέρκελ: Να μην αργήσει αλλά και να μη βιαστούμε (video)

Σχετική είδηση:Ο Τζον Κέρι εκτάκτως σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Λονδίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος