Πληγή ανοιχτή η τύχη των αγνοουμένων του πολέμου στο Κόσοβο

Στις Βρυξέλες υπεγράφη από την Σερβία και το Κόσοβο το προσχέδιο συνεργασίας που καθορίζει λεπτομερώς την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να διαπιστωθεί η τύχη των αγνοουμένων. Το συντονισμό της συνεργασίας για το ζήτημα αυτό έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μπαιράμ Τσερκάνι στην δίνη του πολέμου και του εθνοτικού μίσους στο Κόσοβο, το 1999, έχασε 13 συγγενείς μεταξύ αυτών και τον γιο του Ρέσατ. Ο πόνος μεγάλος η αγωνία για την τύχη του γιου του και των άλλων συγγενών ακόμη μεγαλύτερη. Η δύναμη ψυχής του 82 ετών Μπαϊράμ, μεγαλειώδης και εκδηλώνεται με την συμπόνια για τους Σέρβους γονείς που βιώνουν τον ίδιο πόνο. «Ποτέ μέχρι σήμερα δεν μίλησα δημόσια μόνο για τον γιο μου. Θα ήταν αδικία προς τους άλλους αγνοούμενους. […] Δεν μπορεί να πονάει εμένα περισσότερο ο χαμός του γιου μου από την Σερβίδα μάνα που έχασε το παιδί της. Ο πόνος είναι ίδιος για όλους. Η δική μας και η σερβική πληγή είναι ανοιχτή και θα πάψει να αιμορραγεί όταν μάθουμε κάτι για την τύχη των αγαπημένων μας».

Η Ντράγκιτσα Μαϊστόροβιτς τον Αύγουστο του 1999 έχασε τον δεκαεφτάχρονο γιο της Ίβαν. «Ο γιος μου ξεκίνησε από την Πρίστινα με έναν γείτονα για να έρθει στη Σερβία. Αργούσαν και πήγαμε στα σύνορα να ρωτήσουμε αν πέρασαν. Μας είπαν ότι δεν πέρασαν ποτέ και τότε αρχίζει το μαρτύριο που ζούμε μέχρι και σήμερα». Η Ντράγκιτσα δεν έμαθε τίποτα για την τύχη του γιου της.  «Όταν πηγαίνω στην Εκκλησία ανάβω δύο κεριά για τον γιο μου. Το ένα στους ζωντανούς και το άλλο στους νεκρούς γιατί δεν ξέρω που βρίσκεται». Αυτές οι ιστορίες αν και αφορούν γονείς δύο διαφορετικών εθνοτήτων έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τον πόνο και την αγωνία των γονέων για την τύχη των παιδιών τους. Υπάρχουν 1.643 τέτοιες ιστορίες πόνου, όσοι και οι αγνοούμενοι του πολέμου στο Κόσοβο. Έχουν περάσει 21 χρόνια από τον τερματισμό των εχθροπραξιών και για πρώτη φορά οι συγγενείς όλων των αγνοουμένων, Σέρβων και Αλβανών, υψώνουν από κοινού κραυγή αγωνίας, απαιτώντας απαντήσεις για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Πριν από δύο ημέρες στην πόλη Νις της Σερβίας συναντήθηκαν εκπρόσωποι αλβανικών και σερβικών σωματείων συγγενών αγνοουμένων και συμφώνησαν  να δράσουν από κοινού για να αναγκαστούν οι πολιτικές ηγεσίες στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να συνεργαστούν στο ζήτημα των αγνοουμένων.  Η συνάντηση αυτή είναι απόρροια του θετικού πολιτικού κλίματος που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή στον Λευκό Οίκο, στις 4 Σεπτεμβρίου, της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, όπου οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για τους αγνοούμενους.

Ανταπόκριση:  Νίκος Πέλπας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος