Το κυβερνών εθνικιστικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής καθώς συγκέντρωσε το 45,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το 72% των εκλογικών περιφερειών που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εκλογική επιτροπή.

Ακόμη δεν είναι σαφές αν το PiS ή η αντιπολίτευση εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην άνω βουλή, τη Γερουσία.

Η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης, ο Συνασπισμός Πολιτών, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 25,5% των ψήφων και ακολουθεί η αριστερή συμμαχία Η Αριστερά με 11,9%, ενώ το μπλοκ του κόμματος αγροτών PSL και του αντισυστημικού Κούκιζ 15 έρχεται τέταρτο με 9%.

Το ακροδεξιό κόμμα Συνομοσπονδία συγκεντρώνει το 6,7% των ψήφων.

«Νικήσαμε», ήταν η λιτή δήλωση του 70χρονου Καζίνσκι προς τα μέλη του κόμματος. Ο ισχυρός άντρας της Πολωνίας, παρά την παρατεταμένη του απουσία από τη δημόσια ζωή, λόγω προβλημάτων υγείας, κέρδισε τις εκλογές του 2015 δηλώνοντας μάλιστα πως «κανείς δεν είναι αιώνιος».

Ο 70χρονος θεωρείται σκληροπυρηνικός ευρωσκεπτικιστής και έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για παρεμβάσεις τόσο στον Τύπο, όσο και στη δικαστική εξουσία, ενώ “κατάφερε” να βγάλει εκατομμύρια Πολωνούς στους δρόμους, όταν θέλησε να περάσει ένα νομοσχέδιο για που θα απαγόρευε τις αμβλώσεις, πιστός στις καθολικές του αξίες.

Το κόμμα του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι επιδόθηκε σ’ ένα πρόγραμμα μαζικών κοινωνικών δαπανών, που του εξασφάλισαν ευρεία υποστήριξη κυρίως στις μικρές πόλεις και την επαρχία της Πολωνίας, όπου απευθύνονταν και τα «γενναιόδωρα επιδόματα.

Μια συνολική πλειοψηφία στη βουλή θα επιτρέψει στο PiS να συνεχίσει κατά τη δεύτερη τετραετή θητεία τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, στα μέσα ενημέρωσης και τα πολιτιστικά ιδρύματα.

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν επικριθεί από τις Βρυξέλλες, καθώς χώρες της Ε.Ε. έχουν κατηγορήσει το PiS πως υπονομεύει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και πως χρησιμοποιεί τα δημόσια μέσα ενημέρωσης για να προωθήσει την ατζέντα της.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: