Συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Paks» στην Ουγγαρία, την οποία θα αναλάβει και θα χρηματοδοτήσει η Ρωσία.

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας μας, η ουγγρική κυβέρνηση ανέλαβε μια σειρά δεσμεύσεων, οι οποίες μας δίνουν την δυνατότητα να επιτρέψουμε τις επενδύσεις αυτές, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ που αφορούν τις κρατικές επενδύσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για ζητήματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως γράφει η Deutche Welle στη ρωσική της ιστοσελίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε την πρόθεση της Ουγγαρίας να επενδύσει κρατικά κεφάλαια στον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού σταθμού, κάτι που στην περίπτωση αυτή αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκει τον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά.

Έτσι με τον τερματισμό της έρευνάς της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» για την κατασκευή και τη χρηματοδότηση του έργου που θα αναλάβει η ρωσική εταιρεία Rosatom, επενδύοντας το 80% του κόστους της συνολικής επένδυσης των 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκφράσει την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει ολόκληρο το έργο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Ουγγαρία, κάτι που προϋπέθετε, όπως είχε πει ο ίδιος, την αλλαγή των όρων της συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουγγαρίας που είχε υπογραφεί το 2014, ενώ η παρούσα συμφωνία προβλέπει την καταβολή του 80% του κόστους.

Η ουγγρική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας την κατασκευή του έργου, έχει δηλώσει επανειλημμένως, όπως αναφέρει το Reuters, ότι ο πυρηνικός σταθμός του Paks θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, και πως η οικονομική επιρροή της Ρωσίας στην Ουγγαρία είναι μικρότερη από την οικονομική επιρροή που έχουν στη χώρα αυτή οι δυτικές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: