Οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν πρέπει να διαρκέσουν ως τα Χριστούγεννα, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, μόλις έγινε γνωστό ότι το αδερφό κόμμα «Χριστιανική Ένωση» θα συνεδριάσει στις 8 Οκτωβρίου για να καθορίσει την μετεκλογική του στάση. Ενόψει των διαπραγματεύσεων των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους, οι Γερμανοί αναλυτές προβλέπουν αδιέξοδο, με επίκεντρο το προσφυγικό, αφού στελέχη της «Χριστιανικής Ένωσης» ζητούν επιτακτικά την επιβολή ανώτατου ορίου προσφύγων, στους 200.000 ετησίως, ενώ οι Πράσινοι -αλλά ακόμη και οι Φιλελεύθεροι– το απορρίπτουν, αν μη τι άλλο ως αντισυνταγματικό. «Συντηρητικό υπουργό Εσωτερικών, Πράσινο υπουργό Εξωτερικών και Ελεύθερο Δημοκράτη υπουργό Οικονομικών», προβλέπει η εφημερίδα Zeit εάν, όπως τονίζει, είναι επιτυχής η έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) υπέστησαν την περασμένη Κυριακή βαριά ήττα, συγκεντρώνοντας μόλις 38,8%, καθώς οι ψηφοφόροι μετατοπίστηκαν στο λαϊκιστικό ξενοφοβικό κόμμα AfD. Το εκλογικό αποτέλεσμα πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, ένταση και θέμα αλλαγής ηγεσίας, ενώ οι κόκκινες γραμμές και τα όρια που θέτει το κόμμα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, σηματοδοτούν «στροφή προς τα δεξιότερα».

Στην κατηγορία, των θεωρητικά αδύνατων συμβιβασμών, περιλαμβάνεται και η απαίτηση των Πρασίνων για επανασύνδεση των προσφύγων με τις οικογένειές τους στην Γερμανία, απόφαση την οποία η CSU είχε αναβάλει για μετά τις εκλογές.

Η κυρία Μέρκελ, στην τέταρτη και πιθανότατα τελευταία θητεία της, καλείται να διαψεύσει όλους εκείνους που προβλέπουν ότι ο συνασπισμός «Τζαμάικα» δεν θα αντέξει τέσσερα χρόνια.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές διαφωνούν με τους Πράσινους στο προσφυγικό, στο φορολογικό (τάσσονται υπέρ της επιπλέον φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων, από τις οποίες είναι γεμάτη η Βαυαρία) και βεβαίως στις περιβαλλοντικές πολιτικές, όπου προωθούν μια πολύ πιο φιλόδοξη -και δαπανηρή- ατζέντα.

Οι Φιλελεύθεροι συμφωνούν σε γενικές γραμμές στα δημοσιονομικά με την CSU, αλλά διαφωνούν στο προσφυγικό, ενώ ασφαλώς απέχουν «έτη φωτός» στα θέματα φορολογίας με τους Πράσινους, καθώς υπόσχονται περικοπές φόρων 30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για τις πρώην ανατολικές περιοχές, ενώ στην πολιτική για το περιβάλλον θεωρούν ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλος τομέας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Τις πιθανότητες ο συνασπισμός αυτός να αντέξει ως το τέλος της τετραετίας, είναι κάτω από 50% CDU/CSU, FDP και Πράσινοι ξεκινούν ως προσωρινός συνασπισμός, του οποίου οι πρωταγωνιστές θα έχουν εξαντληθεί έπειτα από περίπου δύο χρόνια. Ίσως μέχρι τότε η AfD να έχει απαξιωθεί αρκετά. Ίσως το SPD να έχει αποφασίσει ότι η αντιπολίτευση του δίνει λιγότερα από ό,τι η συμμετοχή στην κυβέρνηση», συνόψισε σε άρθρο του την επομένη των εκλογών ο αρχισυντάκτης της Frankfurter Allgemeine Zeitung Ματίας Μιούλερ φον Μπλούμενκρον.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Η επόμενη μέρα στη Γερμανία: Οι συμμαχίες, τα μηνύματα και το AfD (video)

Μοιράσου το άρθρο: