Τα συντονισμένα πυρά της ευρωπαϊκής ηγεσίας δέχθηκαν σε συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο οι επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit που παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του Μπόρις Τζόνσον και του Νάιτζελ Φαράτζ χαρακτηρίζοντάς τους θλιβερούς ήρωες που εγκαταλείπουν τη μάχη.

«Όσον αφορά το Brexit, δεν έχω πρόθεση να επαναλάβω όσα είπα στο Σώμα την περασμένη εβδομάδα. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να επισημάνω ότι οι λαμπεροί ήρωες του χθες είναι οι θλιβεροί ήρωες του σήμερα. Εκείνοι που συνέβαλαν στην κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο παραιτήθηκαν: ο Τζόνσον, ο Φαράτζ και άλλοι.Δεν είναι πατριώτες. Οι πατριώτες δεν παραιτούνται όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Μένουν», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Στο ίδιο πνεύμα και ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ: «Οι επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit μού θυμίζουν αρουραίους που εγκαταλείπουν το πλοίο όταν βουλιάζει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του οποίου Ντόναλντ Τουσκ έστειλε για άλλη μια φορά το μήνυμα στη Βρετανία ότι η πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά συνοδεύεται από υποχρεώσεις.

«Ελπίζουμε να έχουμε στενή εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά συνεπάγεται την αποδοχή και των τεσσάρων ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας. Δε θα ξεπουλήσουμε τις ελευθερίες μας και δε θα υπάρξει ενιαία αγορά α-λα-καρτ», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Κι ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ρίχνει τους τόνους δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι εάν οι Βρετανοί αλλάξουν γνώμη ή εάν θελήσουν να επιστρέψουν, η Ένωση πρέπει να τους δεχτεί με ανοιχτές αγκάλες, στελέχη της Κομισιόν εκτιμούν ως το Λονδίνο δε θα πατήσει στο άμεσο μέλλον το κουμπί του Brexit.

Κατά το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, που επικαλείται πηγές στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν θεωρεί ότι το Λονδίνο δε θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν από την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία τον ερχόμενο Μάιο και των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017.

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις προκαλεί την ίδια ώρα η ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν για μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 15%, με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί να μιλά για φορολογικό ντάμπινγκ.

«Η μείωση του συντελεστή στο 15% δε μου φαίνεται καλή πρωτοβουλία, δε θα πρέπει να υπάρξει φορολογικός ανταγωνισμός ανάμεσα σ’ εμάς και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η φορολογική μείωση θα επέφερε επίσης και σημαντική απώλεια εσόδων για το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών σε μια περίοδο που το έλλειμμα είναι ήδη πάρα πολύ υψηλό στη Βρετανία», σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί .

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: