Την αυτόματη αποσύνδεση του δεύτερου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Τσερναβόντα (Cernavoda), στη νοτιοανατολική Ρουμανία, επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η κρατική εταιρεία Nuclearelectrica που διαχειρίζεται τον σταθμό, ενώ διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters, κάνουν λόγο για δεύτερο ατύχημα το τελευταίο τετραήμερο.

«Η S.N. Nuclearelectrica (SNN) ανακοινώνει πως η Μονάδα 2 του πυρηνικού σταθμού της Τσερναβόντα αποσυνδέθηκε αυτομάτως από το εθνικό σύστημα ενέργειας (SEN) το πρωί της 29ης Μαρτίου 2018, έπειτα από μια δυσλειτουργία» στο μη πυρηνικό ηλεκτρικό σύστημα, αναφέρει η εταιρεία, προσθέτοντας πως ειδικοί ερευνούν τα αίτια και θα προβούν στις κατάλληλες επισκευές.

Η εταιρεία υπογραμμίζει πως η αποσύνδεση του αντιδραστήρα από το εθνικό σύστημα ενέργειας δεν δημιούργησε κανέναν κίνδυνο για την πυρηνική ασφάλεια και «δεν είχε καμιά επίπτωση στο προσωπικό, τον πληθυσμό και το περιβάλλον».

Προχθές, η Nuclearelectrica ανακοίνωσε ότι ο αντιδραστήρας της μονάδας 2 αποσυνδέθηκε αυτόματα από το ηλεκτρικό δίκτυο «λόγω βλάβης στο ηλεκτρικό σύστημα. Την Κυριακή αντικαταστάθηκε τμήμα του κινητήρα αντλίας, ενώ η παραγωγή αποκαταστάθηκε τη Δευτέρα», ανακοινώθηκε.

«Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της μείωσης της χωρητικότητας της μονάδας 2 στις 25 Μαρτίου και της σημερινής αυτόματης αποσύνδεσης», ανέφερε η Nuclearelectrica.

Η εταιρεία διαθέτει δύο αντιδραστήρες ισχύος 706 μεγαβάτ , αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα πέμπτο της παραγωγής ενέργειας της χώρας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,SPUTNIK

Μοιράσου το άρθρο: