Σ. Λίτσας: Τι έχει η ατζέντα Τραμπ για τη Μ. Βρετανία (audio)

Είναι μάλλον υπερβολικές οι αντιδράσεις συστημικών Βρετανών πολιτικών για την επίσκεψη Τραμπ, όπως του Κόρμπιν, του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, του δημάρχου Λονδίνου, ο οποίος έχει δώσει ιδιαίτερο κοσμοπολιτισμό στη Βρετανική πρωτεύουσα, η δήλωσή του όμως ότι, ο Τραμπ συγκρίνεται με φασιστικές πολιτικές του παρελθόντος είναι υπερβολική. Αυτό εκτιμά ο κ. Σπύρος Λίτσας, αναπληρωτής καθηγητής διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Ο κ. Λίτσας δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές, με δεδομένο ότι είναι εντελώς διαφορετική η πολιτική του φασισμού και αυτή ενός υπέρμετρου ρεπουμπλικανισμού που υιοθετεί ο Ντόναλντ Τράμπ.

Ο κ. Λίτσας τόνισε ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ ως ηγέτης της κορυφαίας δυτικής δύναμης και σε συνδυασμό με την ειδική σχέση με τη Μ. Βρετανία, έχει τη δυνατότητα να κρίνει τα ζητήματα που διαπερνούν το εσωτερικό του δυτικού κόσμου, μερικές φορές το κάνει με άκομψο τρόπο, αν και αυτό αρέσει σε ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού ακροατηρίου των ΗΠΑ. Από την άλλη είναι μία προσπάθεια του ίδιου, αφενός να στείλει μήνυμα ότι η Βρετανία δεν θα είναι μόνη της μετά το Brexit, αφού, ούτως ή άλλως η σχέση ΗΠΑ-ΕΕ περνά ιστορικό χαμηλό και γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνον ο Τραμπ, αλλά και δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων πολιτικών (τελευταίες δηλώσεις Μακρόν να αναπτύξει η ΕΕ το δικό της αμυντικό σκέλος για να αντιμετωπίσει εχθρούς και αντιπάλους όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία). Τέτοιου είδους δηλώσεις προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις όσων πιστεύουν ότι το μέλλον του δυτικού κόσμου είναι ο διατλαντισμός».

Θεωρώ, πρόσθεσε ο κ. Λίτσας, ότι «θα πρέπει να μελετήσουμε τη διαδικασία αυτή, δηλαδή την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, είναι ένα κλασικό παράδειγμα, διάθεσης κράτους να “αυτοκτονήσει” αφού από το πουθενά δημιούργησαν ένα τεράστιο πρόβλημα. Η Μ. Βρετανία, με δεδομένη την ειδική σχέση που είχε την ΕΕ, έπαιρνε όλα τα θετικά, πλήρωνε για να μετέχει στην ΕΕ αλλά ταυτόχρονα διατηρούσε αυτή τη σχέση, με τη δική της ισορροπία, το δικό της ρυθμό κλπ. Πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος που θα το βρίσκει μπροστά της ενώ έχει να κάνει και με την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου» .

Ο κ. Λίτσας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αλλαγή στη στάση του Τραμπ, που πριν από δύο χρόνια, ενόψει του Brexit, προειδοποιούσε τη Βρετανία ότι θα υποβαθμιζόταν στις προτεραιότητες των ΗΠΑ και θα προηγούνταν η πολύ μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη, επισημαίνει ότι «από τότε έως σήμερα έχει εισχωρήσει ο ρεαλισμός, και όπως έδειξαν και οι ευρωεκλογές, οι Βρετανοί δεν έχουν ξεπεράσει τον ευρωσκεπτικισμό».

«Άλλωστε βλέπουμε», πρόσθεσε, «πόσο πολύ έχει πληγεί το συντηρητικό κόμμα, που είναι ένας θεσμός για τη Βρετανία, φαίνεται όμως ότι άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, κερδίζουν το ενδιαφέρον των μεσοαστών της Ευρώπης, που είναι αυτοί που δίνουν τις πολιτικές νίκες. Στη Βρετανία θα υπάρξει μεταβολή για τις πολιτικές δυνάμεις, και ο Τραμπ, επιχειρεί να δώσει στήριξη στους συντηρητικούς. Όμως στην ατζέντα του κ. Τραμπ, πολύ ψηλά βρίσκονται δύο βασικά θέματα, και αυτά εντάσσονται στην ευρύτερη διαδικασία του διατλαντισμού, να πείσει δηλαδή τους Βρετανούς να τον υποστηρίξουν για την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στο Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, (το έχουν κάνει επί προεδρίας Ομπάμα) και το δεύτερο είναι να τους πείσει να τον ακολουθήσουν στον υψηλού επιπέδου οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα, και ειδικότερα να μην επιτρέψουν οι Βρετανοί στη Huwaei να συμμετέχει στο 5G extension, που σημαίνει αποκλεισμός από μία πολύ σημαντική αγορά».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ