EPA/Chema Moya

Μαδρίτη, ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλο και πληθαίνουν οι φωνές τελευταία στην Ισπανία προτρέποντας την κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ να συμμαχήσει με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα προκειμένου μαζί να βοηθήσουν στην ανόρθωση της χώρας μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Η πρόταση, όμως, δεν βρίσκει έδαφος και απόδειξη αυτού η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Αφορμή ήταν η επίσημη επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε σήμερα στη Μαδρίτη.

Όπως επισημαίνει ο Πέδρο Σάντσεθ στην ιταλική εφημερίδα, το Λαϊκό Κόμμα πάντα προτείνει χείρα συνεργασίας όταν κατά σύμπτωση είναι πρώτο κόμμα το PSOE. Και συνεχίζει: «Ξέρετε γιατί το ΠΑΣΟΚ, το ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα, πρακτικά έχει σχεδόν εξαφανιστεί; Γιατί συμμετείχε σε μια μεγάλη συμμαχία με τη δεξιά παράταξη την ώρα που οι Έλληνες ζητούσαν κοινωνικά μέτρα».

Και συνεχίζει εξηγώντας ότι το PSOE αντέχει την ώρα που τα σοσιαλδημοκρατικά ευρωπαϊκά κόμματα καταποντίζονται: «Όχι μόνο λόγω της ιστορίας του των 140 χρόνων, αλλά κυρίως γιατί καταλάβαμε τις διαμαρτυρίες και εν μέρει την απογοήτευση και την αγανάκτηση των νέων. Αν είχαμε περιοριστεί μόνο στα ζητήματα εξουσίας, όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Με ρωτούν γιατί στην Ισπανία δεν υπάρχει κόμμα Οικολόγων. Στην πραγματικότητα υπάρχει και είμαστε εμείς. Και, επίσης, είμαστε το κόμμα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών», καταλήγει ο Σάντσεθ.

Πέδρο Σάντσεθ – Αντόνιο Κόστα (EPA/ANTONIO COTRIM)

Ο Ισπανός πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα δεν βρισκόταν στη Μαδρίτη, αλλά στη Λισαβόνα. Δέχτηκε έντονη κριτική γι’ αυτό, καθώς την ίδια ημέρα η ισπανική Καθολική Εκκλησία οργάνωνε και τελούσε Θεία Λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων της πανδημίας. Παρών ήταν ο βασιλιάς Φελίπε, αλλά και οι επικεφαλής όλων των κομμάτων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, καθώς ο Σάντσεθ έπρεπε να ξεκινήσει τον γύρο συνομιλιών με Ευρωπαίους ηγέτες για την πολύ σημαντική Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου. Στη Λισαβόνα συναντήθηκε με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και οι στόχοι είναι κοινοί. Σήμερα συναντάται στο μέγαρο της Μονκλόα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος χθες βρισκόταν επίσης στη Λισαβόνα.

Η κινητικότητα των πολιτικών αρχηγών της ΕΕ είναι έντονη το τελευταίο διάστημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ήδη όπως διαφαίνεται, η συμμαχία Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας μπαίνει σε σταθερές βάσεις, με την Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία να βρίσκονται απέναντι. Όπως επισημαίνουν πηγές της Μονκλόα, η τακτική και η στρατηγική Ισπανίας και Ιταλίας συμπίπτει απόλυτα στο ρινγκ των Βρυξελλών, καθώς και οι δύο χώρες δέχτηκαν την επίθεση της πανδημίας της Covid-19 τόσο σε αριθμό κρουσμάτων και χιλιάδων θυμάτων, όσο και σε τεράστια οικονομική ζημία.

Και οι δύο ηγέτες τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν διαδοχικά και ξεχωριστά και με τον Ολλανδό Ρούτε αλλά και τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Η Ισπανία θα επιχειρηματολογήσει ότι πριν από την πανδημία ακολουθούσε το Σύμφωνο Σταθερότητας και πληρούσε όλους τους επιβεβλημένους όρους. Επιπλέον, ο Σάντσεθ έχει κι άλλον άσσο στο μανίκι του: τη συμφωνία που υπογράφηκε στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Συνδικάτων και Επιχειρηματιών, γεγονός που του δίνει την απόλυτη στήριξή τους στις διαπραγματεύσεις.

Ο στόχος για Ισπανία και Ιταλία είναι κοινός: μεγαλύτερη χρηματοδότηση και εύκολη πρόσβαση σ’ αυτήν, κυρίως χωρίς αυστηρούς όρους, οι οποίοι θα αποτελούσαν μία καμουφλαρισμένη τρόικα, δυσκολεύοντας πολύ τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας των δύο χωρών.

 

Μοιράσου το άρθρο: