Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία επιδεινώνεται ραγδαία καθώς το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 7.579 νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ κατέληξαν 41 ασθενείς.

Εξετάστηκαν από χθες 22.231 δείγματα.

Την μεγαλύτερη εστία κρίσης αποτελεί το Βελιγράδι με 2.142 νέα κρούσματα και ακολουθεί το Νόβι Σαντ με 532 κρούσματα.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής δημόσιας υγείας Βελιγραδίου Πρέντραγκ Κον δήλωσε ότι στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερες κλίνες. «Η κατάσταση είναι καταστροφική, φτάσαμε σε σημείο που να μην ξέρουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς» ανέφερε ο Κον. Παραδέχθηκε ότι τα μέτρα άργησαν να επιβληθούν και αποκάλυψε ότι τα ιατρικά μέλη του κυβερνητικού Επιτελείου Διαχείρισης Κρίσεων πρότειναν την επιβολή αυστηρών μέτρων από τις 6 Νοεμβρίου ωστόσο υπήρξαν αντιστάσεις από τα πολιτικά μέλη τα οποία επικαλέστηκαν οικονομικούς λόγους για μην ληφθούν.

Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να κλείσουν τα σχολεία Βασικής και Μέσης εκπαίδευσης και η διδασκαλία να γίνεται εξ αποστάσεως. Κανονικά θα λειτουργούν τα νηπιαγωγεία και θα συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαίδευση μόνο για τις τέσσερεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Στην Σερβία από εχθές ισχύουν νέα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης της νόσου Covid-19. H λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης, τυχερών παιγνίων όπως επίσης των θεάτρων και των κινηματογράφων περιορίζεται μέχρι της 18:00 η ώρα, ενώ τα καταστήματα τροφίμων, τα εμπορικά και τα φαρμακεία λειτουργούν μέχρι τις 9 η ώρα το βράδυ. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών.

Από την εκδήλωση της πανδημίας στην Σερβία βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό 160.608 άνθρωποι ενώ απεβίωσαν 1.315 ασθενείς. Στα νοσοκομεία αναφοράς σήμερα νοσηλεύονται 6.597 ασθενείς εκ των οποίων οι 223 είναι διασωληνωμένοι.

Tου ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βελιγράδι Νίκου Πέλπα

Μοιράσου το άρθρο: