Σκελετός δεινοσαύρου πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι

Η δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στον πρώτο όροφο του πύργου του Άιφελ στο Παρίσι έφερε στο φως μια νέα «τάση», αυτή της συλλογής απολιθωμάτων δεινοσαύρων  από ιδιώτες, οι οποίοι φυσικά έχουν χρήματα και αποφασίζουν να τα διαθέσουν προκειμένου να αποκτήσουν τα πολύτιμα τεκμήρια της παρουσίας των επιβλητικών σπονδυλωτών ζώων που κυριάρχησαν στο οικοσύστημά μας πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Συγκεκριμένα. ο μεγάλος σκελετός ενός μυστηριώδους είδους δεινοσαύρου -ηλικίας περίπου 154 εκατομμυρίων ετών- πουλήθηκε για  2,3 εκατομμύρια δολάρια. Το ότι ο σκελετός -μήκους άνω των εννέα μέτρων και ύψους 2,6 μέτρων- που είναι ακέραιος σε ποσοστό περίπου 70%,  αποτελεί ένα μοναδικό απολίθωμα, πιθανόν ενός αγνώστου έως τώρα σαρκοβόρου είδους αλλόσαυρου, ανέβασε την αξία του στα ύψη, στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε από τον γαλλικό οίκο Aguttes.

Ο σκελετός ανακαλύφθηκε στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ το 2013 και –σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Πρακτορείο Reuters- ο Γάλλος συλλέκτης έργων τέχνης που τον αγόρασε δεσμεύτηκε πως θα τον δανείσει σε μουσείο. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν μήπως το σπάνιο αυτό εύρημα, άξιο μελέτης, «χαθεί» αποτελώντας για τον ιδιώτη ένα ακριβοπληρωμένο «αντικείμενο», μέρος μιας πλούσιας συλλογής.

Προκειμένου να προστατεύσει το σπάνιο αυτό εύρημα (θέτοντας το στην υπηρεσία της επιστήμης) η Εταιρεία Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών, που αντιπροσωπεύει περισσότερους από 2.200 παλαιοντολόγους από όλο τον κόσμο, είχε υποβάλει αίτημα στον οίκο Aguttes να ματαιώσει τη δημοπρασία. Τελικά οι δημοπρασία προχώρησε με τις διαβεβαιώσεις του ιδιώτη προς τους ειδικούς ότι, θα δανείσει το καινούριο του απόκτημα σε μουσείο.

Σύμφωνα και με το επιστημονικό περιοδικό «Nature» πάντως, το ζήτημα που αφορά το ποιος έχει το δικαίωμα να αγοράζει και να πουλάει απολιθώματα δεν είναι καινούριο. Από τον 19ο αιώνα στη διεθνή αγορά απολιθωμάτων οι ιδιώτες συναγωνίζονταν τα μουσεία. Τον τελευταίο καιρό απολιθώματα πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές στο πλαίσιο δημοπρασιών. Το 2016 ο οίκος Aguttes είχε πουλήσει ένα σαρκοφάγο αλλόσαυρο αντί 1,1 εκατ. ευρώ και το 2017 ένα μαμούθ της Σιβηρίας αντί 548.000 ευρώ. Τον φετινό Απρίλιο, ο οίκος Binoche et Giquello πούλησε για 1,4 εκατ. ευρώ τμήματα σκελετών από ένα Αλλόσαυρο και έναν Διπλόδοκο, ενώ το 2017 είχε δημοπρατήσει το κρανίο ενός Τρικεράτοπα.

Οι ΗΠΑ είναι σήμερα ουσιαστικά η μόνη μεγάλη χώρα στον κόσμο όπου είναι δυνατό να αγοράσει κανείς νόμιμα ένα σκελετό δεινόσαυρου. Τα περισσότερα από τα σπάνια απολιθώματα δεινοσαύρων έχουν βρεθεί σε ιδιωτική γη στις ΗΠΑ και έχουν αρχικά πουληθεί από τους ιδιοκτήτες της γης σε συλλέκτες και εμπόρους.

Σε χώρες όπου ανακαλύπτονται συχνά δεινόσαυροι, όπως η Κίνα, η Αργεντινή και η Μογγολία, ο νόμος απαγορεύει την πώληση και την εξαγωγή των απολιθωμάτων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters/ Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Φωτογραφία: Aguttes

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος