Η πιθανότητα να επιτηρείται το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει στη Λιβύη ο ΟΗΕ το 2011 με την επανενεργοποίηση μιας ναυτικής αποστολής,  της «Σοφίας», θα συζητηθεί στο συμβούλιό των υπουργών Εξωτερικών των 27 σήμερα.

Η αποστολή αυτή ανεστάλη εξαιτίας των διαφωνιών και των αντεγκλήσεων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για το ζήτημα της διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

Πάντως δεν αναμένεται σήμερα να υπάρξει ούτε επίσημη έγκριση της κίνησης αυτής, που ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ χαρακτηρίζει κρίσιμη αλλά  ούτε  πολιτική συμφωνία για τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με  εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να πράξει το παν εντός των δυνάμεών της ώστε να αποτραπούν περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην εμπόλεμη Λιβύη. Ωστόσο, η συζήτηση για την εκ νέου ανάπτυξη πολεμικών πλοίων προσκρούει στην ένσταση κρατών-μελών να γίνονται διασώσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ευρωπαϊκές ναυτικές περιπολίες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

Η Αυστρία εναντιώνεται σθεναρά στην πρόταση να ξαναρχίσει η «Επιχείρηση Σοφία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι σήμερα σε θέση να φθάσει σε συμφωνία για την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» , εξαιτίας της άρνησης της Αυστρίας, παραδέχεται ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Λιβύη Γασάν Σαλαμέ «μας προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι πολύ κακή με πολλές παραβιάσεις εκεχειρίας», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει επειγόντως δράση.

Για την επανέναρξη αυτής της επιχείρησης που αποφασίσθηκε το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, απαιτείται ομοφωνία.

Στο συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης το νέο σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, το οποίο επέκρινε ο Μπορέλ, καθώς και η σχέση της ΕΕ με την Αφρικανική Ένωση.

Στο μεταξύ  σε τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ειπώθηκε εκ νέου ότι η συνεχιζόμενη ξένη παρέμβαση στη Λιβύη θα χρησιμεύσει μόνο για την επιδείνωση της κατάστασης, όπως  μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ  Λ. Αργύρη.

Μοιράσου το άρθρο: