Στ. Κυριακίδου: Παγκόσμιες λύσεις αλληλεγγύης με καθολική πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Η καθολική πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που βασίζεται στην παγκόσμια αλληλεγγύη αποτελεί τον αδιαπραγμάτευτο στόχο της ευρωπαϊκής στρατηγικής εμβολιασμού της ΕΕ, τόνισε μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η επίτροπος υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Υπογράμμισε πως η Ε.Ε έχει γυρίσει σελίδα, έχοντας στην διάθεση της ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων και υπό αυτή την έννοια υπάρχει φως στο βάθος του ορίζοντα, καθώς εμβολιάζονται καθημερινά στην ΕΕ με τα εμβόλια των Pfizer/Biontech και Moderna οι ομάδες προτεραιότητας, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι διαθέσιμα και άλλα εμβόλια, όπως εκείνο της Astrazeneca που αναμένεται να εγκριθεί στα τέλη του μήνα.

Η πανδημία όμως αποτελεί μια παγκόσμια κατάσταση που απαιτεί παγκόσμιες λύσεις και καμία χώρα δεν πρέπει να μείνει πίσω και να αφεθεί μόνη της, αφού καμία χώρα δεν θα είναι ασφαλής και καμία οικονομία δεν θα ανακάμψει πραγματικά έως ότου ο ιός τεθεί υπό έλεγχο σε όλες τις ηπείρους. Οι πρόσφατα εμφανιζόμενες μεταλλάξεις του ιού είναι απόδειξη για αυτό, σημείωσε η ίδια, συμπληρώνοντας πως στις κατευθυντήριες γραμμές της εμβολιαστικής στρατηγικής κυριαρχεί η δίκαιη πρόσβαση μέσα από την πολυμερή συνεργασία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παίξει τον γεωπολιτικό της ρόλο, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ιδρυτικές της αξίες διευκρίνισε.

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, η Κυριακίδου τόνισε ότι θα εξεταστούν και από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η χρήση τους θα εξαρτηθεί και από την πορεία εμβολιασμού.

Η Ε.Ε, όπως εξήγησε η κ. Κυριακίδου, συμμετέχει ως κύριος χρηματοδότης με 850 εκ. ευρώ στην αγορά 2 δις δόσεων εμβολίων μέσω της συμμαχίας COVAX του Π.Ο.Υ, εκ των οποίων τα 1,3 δις έχουν προβλεφθεί για φτωχές χώρες.

Μάλιστα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός προβλέπει επίσης, όπως είπε, ανταλλαγή εμβολίων πέρα από τα σύνορα της Ε.Ε, με συνδρομή και σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σε χώρες της Αφρικής και τον εμβολιασμό υγειονομικών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγεί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων 70 εκ. ευρώ για αγορά εμβολίων από τα κράτη μέλη.

«Δεν θα αφήσουμε καμία πέτρα στην θέση της μέχρις ότου νικήσουμε την πανδημία» κατέληξε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης για την κοινή στρατηγική εμβολιασμού πολλοί ευρωβουλευτές στάθηκαν στην ανάγκη δημοσιοποίησης και των υπολοίπων συμβάσεων με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων, πέρα από εκείνη της εταιρείας CureVac, ώστε με πλήρη διαφάνεια να είναι γνωστές οι λεπτομέρειες τόσο της αγοράς, όσο και οι ευθύνες που αναλαμβάνονται για πιθανές παρενέργειες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος