Turkish Def. Ministry via AP

Για θλιβερή επέτειο παράνομης ανακήρυξης του Ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, κάνει λόγο ,σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις με υπερπτήσεις μαχητικών στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο και με το το γεωτρύπανο «Πορθητής» να έχει αρχίσει τις εργασίες του στα ανοιχτά της βορειοανατολικής Κύπρου.

«Η σημερινή θλιβερή επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου υπενθυμίζει στη Διεθνή Κοινότητα τη συνεχιζόμενη, επί 36ετία, κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου», τονίζει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η Λευκωσία επισημαίνει:

«Το γεγονός ότι οι νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ανακοινώθηκαν την ίδια μέρα κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ το πλαίσιο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί πράξη ακραίας και προκλητικής περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται ότι η ανακοινωθείσα γεώτρηση εντός της ανατολικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε πολύ κοντινή απόσταση από τα χωρικά ύδατα, στα 12,4 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Καρπασίας, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς και το διεθνές εθιμικό δίκαιο.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός της Τουρκίας ότι η γεώτρηση διεξάγεται κατόπιν ‘αδειοδότησης΄ από τη λεγόμενη ‘τδβκ’ προς την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ουδεμία νομική βάση έχει και οποιεσδήποτε γεωτρητικές δραστηριότητες διεξάγονται εκ μέρους ή προς όφελος του παράνομου αποσχιστικού καθεστώτος είναι παράνομες και άκυρες, όπως εξάλλου παράνομο και ανυπόστατο είναι και το ίδιο το ψευδοκράτος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται εξάλλου ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι δήθεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ενώ την ίδια στιγμή διεκδικεί προς όφελός της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Με προκλητικές δηλώσεις και εκδηλώσεις στα κατεχόμενα, η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο στην Αν. Μεσόγειο, ανακοινώνοντας και νέα γεώτρηση το επόμενο διάστημα. Παράλληλα Τουρκικά αεροσκάφη έκαναν για δεύτερη μέρα υπερπτήση στο Καστελόριζο. Δεκάδες γι’ άλλη μια μέρα οι παραβιάσεις από δέκα Τουρκικά μαχητικά, οι περισσότερες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και ανάλογο αριθμό Ελληνικών αεροσκαφών να τα αναχαιτίζουν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, έστρεψε τα πυρά του και προς την Ευρώπη σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να καταστήσει τους Τουρκοκύπριους «αιχμάλωτους» των Ελληνοκυπρίων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας με τον ίδιο τρόπο που εξαλείψαμε τις απειλές κατά της παρουσίας των Τουρκοκυπρίων στο παρελθόν».

«Σχεδόν μετά από 50 χρόνια, η Τουρκία διατηρεί τα τετελεσμένα κι αυτό δεν βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος», τόνισε μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βίκτωρ Παπαδόπουλος.

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ άρχισε τις επιχειρήσεις του στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα να αποσύρει το πλοίο. Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει τη νέα προσπάθεια της Τουρκίας να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου.

Δέκα μέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο Βερολίνο,  ένα άλλο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ υιοθέτησε το πλαίσιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Πηγή:ΕΡΤ1
Σχετική είδηση:Νέες παράνομες Navtex από την Τουρκία- Σεισμογραφικό δυτικά της Κύπρου

Μοιράσου το άρθρο: