Στη Γενεύη ιστορική διάσκεψη για Κυπριακό με ελπίδες για το μέλλον (video)

Τα βλέμματα όλων στραμμένα στη Γενεύη και τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τη Διάσκεψη άνοιξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και σε αυτή συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Αιντε. Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Στη Γενεύη ιστορική διάσκεψη για Κυπριακό με ελπίδες για το μέλλον (video)

Αν υπάρξει διάθεση για κοινά αποδεκτή λύση και διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης τότε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη, είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετική την πρόοδο που συντελέστηκε στις συνομιλίες καθώς και την ανταλλαγή χαρτών, ωστόσο επισήμανε ότι κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

Η ΕΕ θα συμμετέχει δια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος.

Σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν και μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αγγλίας, τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε “σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού” τους χάρτες που κατέθεσαν οι δυο πλευρές.

Για πρόοδο στις συνομιλίες της Γενεύης αλλά και για δουλειά που πρέπει ακόμη να γίνει για την επανένωση της Κύπρου, μίλησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Την ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ, επεσήμαναν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, Αλέξης Τσιπρας και Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο Νικος Κοτζιάς και οι θέσεις της Ελλάδας

Στη Γενεύη ιστορική διάσκεψη για Κυπριακό με ελπίδες για το μέλλον (video)

Στο περιθώριο της διάσκεψης στη Γενεύη ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς έχει συναντήσεις με Αναστασιάδη, Μογκερίνη και Τζόνσον. O υπουργός Εξωτερικών κατά κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μίλησε για τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις στη διάσκεψη, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας.

Η Ελλάδα, όπως τονισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε το θέμα της Ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.

Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων και χαιρέτισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκας Μογκερίνι που δείχνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραμματίσει η ΕΕ.

Επίσης ευχαρίστησε τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντέρες για τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Ηνωμενα Έθνη για την επίτευξη του ιστορικού στόχου της επανένωσης της Κύπρου. Ο ΟΗΕ τόνισε, ο κ. Κοτζιάς πρέπει να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα του καταστατικού του χάρτη και να είναι θεματοφύλακας των αρχών του.

Έχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στο πολιτικό θάρρος του προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί που καταβάλλουν προσπάθειες για να καταλήξουν στην επανένωση του νησιού.

Τόνισε ότι η λύση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα εξίσου Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, αλλά και των τριών μειονοτήτων. Και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς,τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένας φάρος σταθερότητας και ένα παράδειγμα για όλη τη Μέση Ανατολή. Η λύση θα ήταν φωτεινό παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής, θα δημιουργούσε συνθήκες ευημερίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το μέλλον της Κύπρου, όπως και της Τουρκίας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, είναι στην ΕΕ, «εμείς πιστεύουμε σε αυτό και θέλουμε να εργαστούμε για την επανένωση του νησιού για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ονειρεύονται, να μπορούν να αισθάνονται αυτή τη χώρα πατρίδα τους, να μπορούν να χτίσουν με ασφάλεια το μέλλον των παιδιών τους».

Σχετική είδηση: Iστορική αλλά όχι τελευταία η Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος