Στη Βαρκελώνη μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει στην 3η Υπουργική Σύνοδο του Περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για την Μεσόγειο (ΕγΜ).

Πρόκειται για ένα μοναδικό θεσμικό σχήμα Eυρω-μεσογειακής συνεργασίας στο οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, τα 28 κράτη/μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ε.Υ.Ε.Δ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) καθώς και χώρες της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Μονακό, Συρία, Τουρκία, Τυνησία και η Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και η Λιβύη ως παρατηρητής).

Η Ένωση για τη Μεσόγειο είναι ένα θεσμικό σχήμα που υποστηρίζει ένθερμα η Ελλάδα από της ιδρύσεώς του, το 2008 στη Σύνοδο Κορυφής των Παρισίων, ως σημαντικής πλατφόρμας διαλόγου για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, με έμφαση στην υλοποίηση περιφερειακών προγραμμάτων αναπτυξιακής δράσης περιβαλλοντικού χαρακτήρα που θα έχει όμως άμεσο πρακτικό όφελος για τους λαούς της Μεσογείου.

Στις εργασίες της 3ης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕγΜ που διεξάγονται τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου με θέμα «10η επέτειος της ΕγΜ: Οικοδομώντας μαζί το μέλλον της περιφερειακής συνεργασίας» θα προεδρεύσει η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αιμάν Σαφάντι, με οικοδεσπότη του Φόρουμ τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέπ Μπορέλ και τον Γενικό Γραμματέα της ΕγΜ, Ν. Κάμελ, ενώ θα συμμετάσχει και ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης Γιόχανες Χαν.

Οι συζητήσεις θα εστιάσουν στην συνεργασία μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, στη συμμετοχή και στο κοινωνικό αντίκτυπο του ιδιωτικού τομέα στις προσπάθειες για αέναη ανάπτυξη στην ευρωμεσογειακή περιοχή, καθώς και στην αποτίμηση και επεξεργασία του έργου της διατομεακής πρωτοβουλίας του Φόρουμ, «Med4Jobs». Το τελευταίο αποτελεί βασικό όχημα της ΕγΜ για την προώθηση περιφερειακών προγραμμάτων που στοχεύουν στην τόνωση της απασχόλησης, με έμφαση στους νέους και στις γυναίκες.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με σειρά ομολόγων του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: