Φωτό αρχείου: AP /Rene Rossignaud

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού λιμενικού σώματος που δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη (8/7), οι ιταλικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση του Sea-Watch 3, του πλοίου της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Eye. Το πλοίο -που τον περασμένο μήνα είχε αρχίσει να εκτελεί ξανά επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο- βρισκόταν ελλιμενισμένο στο Πόρτο Εμπέντοκλε, στη Σικελία.

Το πλοίο είχε δέσει στο συγκεκριμένο λιμάνι, έπειτα από μια περίοδο καραντίνας, αφού μετέφερε πάνω από 200 μετανάστες, τους οποίους είχε διασώσει. Εξαιτίας της πανδημίας, η Ιταλία και η Μάλτα δεν επιτρέπουν πλέον την άμεση αποβίβαση, στα εδάφη τους, μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα.

Όπως επισημαίνεται από το λιμενικό σώμα της Ιταλίας,  κατά την επιθεώρηση του Sea-Watch 3 από τις αρχές διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν «πολλές παρατυπίες τεχνικής και επιχειρησιακής φύσης που έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια όχι μόνο του πληρώματος, αλλά και όσων είχε διασώσει ή επρόκειτο να διασώσει το πλήρωμα του πλοίου».

Στην ανακοίνωση του ιταλικού λιμενικού σώματος αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το σκάφος της Sea-Eye θα παραμείνει υπό «διοικητική κατάσχεση», έως ότου αποκατασταθούν τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν. Επισημαίνεται επίσης πως «οι αρχές της Γερμανίας οφείλουν να παρέμβουν και να εγγυηθούν ότι το πλοίο τηρεί τους κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας».

Σε μήνυμα της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Sea-Watch στο Twitter αναφέρεται: «Από χθες το βράδυ, το SeaWatch3 βρίσκεται υπό κατάσχεση. Η Ιταλική Ακτοφυλακή, μετά την επιθεώρηση, χρειάστηκε 3 λεπτά για να δημοσιοποιήσει την είδηση. Τέτοια ανταπόκριση (εκ μέρους των αρχών) λείπει σε περιπτώσεις κινδύνου. Αυτό καταδεικνύει, για άλλη μια φορά, την πολιτική ατζέντα πίσω από αυτή την παρεμπόδιση (για τη διάσωση των μεταναστών).


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

 

Μοιράσου το άρθρο: