Με στρατεύματα στη Λιβύη δυναμιτίζει ο Ερντογάν τη διάσκεψη του Βερολίνου (video)

Η Τουρκία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη προς υποστήριξιν της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης της Τρίπολης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από την σύνοδο του Βερολίνου με θέμα την λιβυκή κρίση. Από την Αγκυρα, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότιά της, περιλαμβανομένης της Λιβύης.
Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μεταβαίνει αιφνιδιαστικά στη Βεγγάζη με στόχο να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο πλαίσιο των προσπαθειών για εκεχειρία. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά», ενώ παράλληλα τόνισε ότι εκπροσωπεί τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης. To ρωσικό πρακτορείο Sputnik μεταδίδει πάντως ότι ο στρατάρχης Χάφταρ θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Το Βερολίνο προσπαθεί να πείσει τον στρατάρχη Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και τον αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας Φαγιέζ αλ Σάρατζ, να είναι παρόντες στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και συνιστά “την καλύτερη πιθανότητα» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη, σύμφωνα με το Βερολίνο.

“Η συγκεκριμένη σύνοδος δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων συνόρων”

“‘Εχουμε πλήρη κατανόηση για το γεγονός ότι υπάρχουν ανησυχίες και κίνητρα άλλων χωρών σε σχέση με την Λιβύη και ιδιαίτερα στο θέμα των θαλασσίων συνόρων, ή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο. Αυτό απλώς δεν είναι στο επίκεντρο της διάσκεψης – ούτε και θέμα της», τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ.

Στο επίκεντρο της “Διαδικασίας του Βερολίνου”, είναι όσοι έχουν άμεση επιρροή στις δύο πλευρές της διένεξης”, πρόσθεσε και χαρακτήρισε τη διάσκεψη σημείο εκκίνησης. “Δεν είναι το τέλος και θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες για χώρες να συμμετάσχουν ενεργά. Μπορώ να επισημάνω ότι την Κυριακή θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπώντας όλα τα κράτη – μέλη της», κατέληξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Θέση υπέρ της Ελλάδας πήρε ο Χάφταρ

Με ανάρτηση όπου απεικονίζεται η ελληνική σημαία, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του στρατάρχη Χάφταρ τονίζει ότι “η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που επηρεάζεται περισσότερο από αυτή τη σύγκρουση” και θέτει το ερώτημα γιατί δεν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1217447282578272256?s=20

Γ.Γ ΟΗΕ: Να τερματιστεί κάθε ξένη παρέμβαση

«Καλώ όλες τις χώρες μέλη και τους περιφερειακούς οργανισμούς να στηρίξουν σθεναρά τη διάσκεψη κορυφής του Βερολίνου», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη της Κυριακής.

Κάνοντας λόγο για «εξωτερικές παρεμβάσεις» και μεταφορά στην Λιβύη στρατιωτικού υλικού και ξένων μαχητών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε ξένη στήριξη στις αντιμαχόμενες πλευρές υπονομεύει τις προσπάθειες για τερματισμό της διένεξης.

Ο Γκουτέρες αναφέρθηκε στους στόχους, με «έξι άξονες»:

Τον τερματισμό των εχθροπραξιών και μία μόνιμη εκεχειρία, την εφαρμογή του εμπάργκο στις εισαγωγές όπλων, τη μεταρρύθμιση του τομέα ασφαλείας, την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία, την οικονομική μεταρρύθμιση και τον σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στη διάσκεψη του Βερολίνου θα πάρουν μέρος: ΗΠΑ, Ρωσία Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Κογκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, όπως επίσης Ηνωμένα Έθνη, ΕΕ, Αφρικανική Ένωση και Αραβική Λίγκα.

‘Αγνωστο παραμένει αν θα μεταβεί ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα παραστεί, αλλά ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να αποκλειστούν οι ξένες επεμβάσεις.

Eυθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την απουσία της χώρας μας από τη διάσκεψη του Βερολίνου καταλογίζουν ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Για αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Αντριάννα Μαγγανιά, Ρίτσα Καστάνη

Ανταπόκριση-Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος