Μέσα σε νέες απεργίες και διαδηλώσεις από τα συνδικάτα παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το αμφιλεγόμενο συνταξιοδοτικό του προέδρου Μανουέλ Μακρόν.

Ο επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ δεσμεύθηκε οι κινητοποιήσεις «να συνεχιστούν ως την απόσυρση» της μεταρρύθμισης.

Κατά την 51η ημέρα του κινήματος που ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου τα συνδικάτα που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις (CGT, FO, CFE-CGC και άλλα) ελπίζουν σε «μέγιστη κινητοποίηση» και προβλέπουν «να συνεχίσουν και να εντείνουν τις ενέργειες».

Διαδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα σε όλη τη Γαλλία και στο Παρίσι η διαδήλωση αναμένεται να διασχίσει την καρδιά της πρωτεύουσας.

Επί ποδός και η γαλλική αστυνομία που για τον φόβο πιθανών επεισοδίων  που ανακοίνωσε ότι θα κινητοποιηθούν σημαντικά ανθρώπινα και υλικά μέσα, ενώ παράλληλα ζήτησε «ο κάθε ένας να αναλάβει τις ευθύνες του» προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά.

Αυτή την εβδομάδα  η ένταση  μεγάλωσε καθώς  σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το συνδικάτο CGT- Energie και κάποια μέλη του οποίου τέθηκαν υπό κράτηση για μικρό χρονικό διάστημα.

Επιστροφή στην ακινησία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς  έπειτα από μία περίοδο σχεδόν  κανονικότητας τις τελευταίες ημέρες. Θα υπάρξουν εκ νέου προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων (SNCF) και των RATP στο Παρίσι, κυρίως στο μετρό.

Μόλις υιοθετηθούν από το υπουργικό συμβούλιο τα δύο νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα πάνε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση.

Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των εργατικών και εργοδοτικών συνδικάτων για σημεία κλειδί της μεταρρύθμισης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  AFP

Μοιράσου το άρθρο: