«Αν αποφασιστεί ο επαναχαρακτηρισμός του Βυζαντινού Μουσείου σε τζαμί, ανοίγει ο δρόμος για να γίνει το ίδιο με την Αγία Σοφία», επιμένει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, δίνοντας μάλιστα τον «τελικό λόγο» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, που ακυρώνει απόφαση του 1945 για τη μετατροπή της «Μονής της Χώρας» σε τζαμί, στάλθηκε στο Προεδρικό Συμβούλιο, επομένως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει τον τελευταίο λόγο για την υπόθεση.

Η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, ανέστειλε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε ληφθεί στις 29 Αυγούστου του 1945 κατά την οποία το Μουσουλμανικό Τέμενος Καρυε Τζαμί , η περίφημη Βυζαντινή Μονή της Χώρας που είχε ιδρυθεί τον 14ο αιώνα στην περίοδο των Παλαιολόγων.

Το τζαμί όπως και πολλά άλλα ιστορικά τζαμιά πολλά από τα οποία ήταν αρχικά βυζαντινοί ναοί που μετταράπηκαν σε τεμένη, ανήκουν στο Βακούφι του Σουλτάνου Μωάμεθ το καταστατικό του οποίου αναφέρει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οτιδήπτε άλλο παρά για χώρο μουσουλμανικής λαρείας. Με την ίδια απόφαση είχαν μετατραπεί σε μουσεία, πολλά γνωστά τεμένη όπως η Βυζαντινή Μονή της Παμμακαρίστου που μετράπηκε σε Τζαμί Φετιγιέ, στη συνέχεια σε μουσείο και πάλι σε τζαμί.

Το 1453 η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί από το σουλτάνο Μεχμέτ τον Β΄ και λίγο πριν εκπνεύσει ο 14ος αιώνας κατασκευάζεται ο πρώτος προσωρινός μιναρές πάνω σε έναν πύργο μικρού κλιμακοστασίου στα νοτιοδυτικά του ναού.

Στη σύγχρονη ιστορία της Αγίας Σοφίας, τη δεκαετία του 1930, στις απαρχές δηλαδή του νέου κεμαλικού κράτους, το σύμβολο της Ορθοδοξίας θα μετατραπεί σε μουσείο.

Το 2004, ο Σύνδεσμος Διαρκών Βακουφίων, Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος με αίτησή του στην κυβέρνηση όπου ζητούσε την άρση της απόφασης με την οποία η Αγία Σοφία μετετράπη σε μουσείο. Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση, το 2005, προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας το οποίο και απέρριψε επίσης τότε την προσφυγή.

Ο Σύνδεσμος μετά από μία δεκαετία, το 2015 δηλαδή, όταν με νέο νόμο επετράπησαν στην Τουρκία οι προσωπικές προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, προσέφυγε εκ νέου υποστηρίζοντας πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του σωματείου. Και τότε όμως, το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Συνδέσμου.

Πηγή:ΕΡΤ1

Ανταπόκριση:Αριάνα Φερεντίνου

Σχετική είδηση:Τουρκικά ΜΜΕ: Ανοίγει ο δρόμος για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (video)

Μοιράσου το άρθρο: