Ανταπόκριση-Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκληθεί στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ότι οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς απέκλεισαν κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την διαμόρφωση της τελικής ημερήσιας διάταξης της ερχόμενης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από το θέμα της συζήτησης για καταδίκη των τουρκικών προκλητικών ενεργειών στα ελληνικά χερσαία σύνορα και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου με τις παράνομες γεωτρήσεις, την αυτονόητη έκδοση ψηφίσματος.

Συγκεκριμένα η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ζήτησε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα συζήτηση και ενημέρωση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής Τζοζεπ Μπορέλ και να εκδοθεί ένα ισχυρό ψήφισμα, για να καταγγείλει τις ενέργειες και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, «η Τουρκία κλιμακώνει μονομερώς τις συγκρούσεις με την Ευρώπη και η κατάσταση επιδεινώνεται. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας επιτίθενται στα ελληνικά σύνορα σε τακτική βάση και οι προσπάθειες γεώτρησης στα ύδατα της Κύπρου εντείνονται συνεχώς». «Η ΕΕ δεν μπορεί», σημείωσε ο κ. Βέμπερ, «να αφήσει αναπάντητες αυτές τις επιθέσεις».

Παράλληλα η Ελλάδα έχει δει επανειλημμένες προσπάθειες ομάδων ανθρώπων που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα παράνομα, με τη βοήθεια των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Επ΄ αυτού ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του ΕΛΚ, ευρωβουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπογράμμισε πως «ο Πρόεδρος Ερντογάν προκαλεί μια άλλη προσφυγική κρίση προς όφελός του στην πλάτη των απελπισμένων ανθρώπων. Οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι έχει πάει πολύ μακριά και ότι πρέπει να σταματήσει να προκαλεί την ΕΕ».

Επιπλέον όσον αφορά τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου που έχουν επίσης κλιμακωθεί πρόσφατα ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου κατέστησε σαφές ότι «περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αλληλεγγύη στην πράξη και να υπερασπιστεί σθεναρά την Κύπρο και την Ελλάδα από την τουρκική επιθετικότητα. Εάν τα ισχύοντα μέτρα δεν σταματήσουν τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, είναι σαφές ότι πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω την πίεση».

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην διάσκεψη, οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς καταγγέλλεται ότι μπλόκαραν στην διαδικασία για συζήτηση του θέματος την παράλληλη έκδοση ψηφίσματος, γεγονός που κατά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα είναι «ακατανόητο, καθώς ακυρώνεται η προσπάθεια αποστολής ενός ισχυρού και σαφέστατου μηνύματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την Τουρκία».

Από την πλευρά της η πολιτική ομάδα της Αριστεράς (GUE/GNL) τονίζει σε ανακοίνωση της ότι «αποτυχία επίτευξης πολιτικής πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα σημαίνει ότι η συζήτηση στην ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας σχετικά με την παραβίαση της Τουρκίας στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα θα πραγματοποιηθεί χωρίς ψήφισμα. «Ωστόσο, η δεξιά πολιτική ομάδα του ΕΛΚ ξεχώρισε», συνεχίζει η ανακοίνωση, «την ομάδα GUE/NGL κατηγορώντας την συγκεκριμένα ότι μπλοκάρει ένα ψήφισμα σχετικά με την επίθεση της Τουρκίας». «Η άποψη αυτή είναι εντελώς αβάσιμη», αναφέρει «πρόκειται για μια εκπληκτικά κυνική προσπάθεια του ΕΛΚ να διαστρεβλώσει τα γεγονότα καθώς πριν από την ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας, η ομάδα ζήτησε συζήτηση με τίτλο «Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας». «Στο γραπτό αίτημά μας» υποστηρίζει η πολιτική ομάδα της Αριστεράς «είχαμε ζητήσει συζήτηση, ακολουθούμενη από ψηφοφορία επί ψηφίσματος επί του θέματος. Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των διαπραγματεύσεων του Προέδρου σήμερα στο Κοινοβούλιο, όπου έχει οριστεί η τελική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, δεν υπήρχε πλειοψηφία για ψήφισμα. Οι πολιτικές ομάδες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια συζήτηση με τίτλο: «Δήλωση VPC / HR σχετικά με τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας», χωρίς ψηφοφορία επί ψηφίσματος. Η πολιτική ομάδα της αριστεράς καταλήγει τονίζοντας ότι «πιστεύει ακράδαντα στη σημασία της διεξαγωγής αυτής της συζήτησης για να εκθέσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή και λυπάται που το ΕΛΚ χρησιμοποιεί το ζήτημα για να παίξει παιχνίδια κατηγορίας».

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε ανακοίνωση του ότι πρόκειται για fake news, σημειώνοντας ότι «είναι προφανές ότι όσα αναφέρονται σε βάρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) είναι απολύτως ψευδή, αφού είναι γνωστό ότι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε ζητήσει η συγκεκριμένη συζήτηση να λάβει χώρα στην Ολομέλεια του ΕΚ στις 24/6, και να συνοδευτεί από σχετικό ψήφισμα και σημειώνει ότι «ένα εθνικό θέμα όπως είναι αυτό των ελληνοτουρκικών, που αφορά και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής διένεξης με την ανοχή και των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι σιωπούν».

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι δεν τέθηκε ποτέ το θέμα σε ψηφοφορία. «Αντιθέτως έγινε» σύμφωνα με τον ίδιο «μία ανταλλαγή απόψεων όπου αποφασίστηκε να γίνει μόνο η συζήτηση τώρα στην ολομέλεια, χωρίς ψήφισμα, καθώς αναμένεται να έρθει ο φάκελος προόδου της Τουρκίας από τον Σεπτέμβριο όπου και θα τεθούν όλα τα θέματα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Αν επέμενε πραγματικά ο κ. Βέμπερ στην προσθήκη ψηφίσματος», καταλήγει ο κ. Ανδρουλάκης «θα ζητούσε να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, όπου οι Σοσιαλιστές μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θα μπορούσαν να το μπλοκάρουν όπως ψευδώς αναπαράγεται καθώς δεν έχουν την πλειοψηφία».

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: