«‘Ανθρώπινη πολιτική»  στο μεταναστευτικό  ζήτησαν από την Βελγική κυβέρνηση περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία,  που πήραν μέρος -αψηφώντας το πολύ κρύο- σε μια συγκέντρωση και πορεία που έγινε την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Ο Μαχντί Κασού  εκπρόσωπος της «Πλατφόρμας πολιτών για την υποδοχή μεταναστών» και ο  ο Αλεξί Ντεσουάφ, ο πρόεδρος της βελγικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ανέφεραν  « ότι δεν έχει δημιουργηθεί δεύτερο Καλαί στις Βρυξέλλες χάρη στους πολίτες και όχι στην κυβέρνηση».

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών είναι ιδίως ένα σχέδιο νόμου που μελετάται στο βελγικό κοινοβούλιο, το οποίο προβλέπει ότι δικαστές θα μπορούν να διατάσσουν ως μέτρο της υστάτης προσφυγής οι αρχές να εισβάλλουν σε κατοικίες ιδιωτών, να κάνουν έρευνες και να συλλαμβάνουν μετανάστες που έχει διαταχθεί να απελαθούν.

Το κείμενο, βασικός εισηγητής του οποίου είναι ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν , προκάλεσε αντιδράσεις αγανάκτησης και δίχασε βαθιά τη συμπολίτευση υπό τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, γαλλόφωνο φιλελεύθερο.

Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρς, στέλεχος του κόμματος του πρωθυπουργού Μισέλ, άφησε να εννοηθεί το Σαββατοκύριακο ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα υποστεί επεξεργασία πριν κατατεθεί για συζήτηση στην ολομέλεια.

Η κυβέρνηση «μπορεί να λέει ότι δεν θέλει να ποινικοποιήσει την αλληλεγγύη, αλλά θέλει να την πατάξει, με έρευνες και αστυνομικές εφόδους», κατήγγειλε την Κυριακή ο Μαχντί Κασού.

Η διαδήλωση έγινε στη συνοικία όπου βρίσκεται ένας από τους τρεις μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς των Βρυξελλών και το πάρκο Μαξιμιλιέν, όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες μετανάστες, ανάμεσά τους πολλοί Σουδανοί και Ερυθραίοι, που θέλουν να φθάσουν στη Βρετανία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Μοιράσου το άρθρο: