«Σύγκρουση» Μέρκελ-Μακρόν κατά την αναζήτηση του «κυρίου» ή της «κυρίας Ευρώπης» (video)

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαφώνησαν την Τρίτη για το πρόσωπο που θα πρέπει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους υποψηφίους που θα καταλάβουν τις ηγετικές θέσεις της ΕΕ την επόμενη πενταετία.

«Δεν θα επιλέξουμε τον κύριο ή την κυρία Ευρώπη σήμερα, απλά θα επιχειρήσουμε να επιτύχουμε κάποια ισορροπία μετά τις Ευρωεκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ενόψει της άτυπης Συνόδου των ηγετών των 28 κρατών μελών στις Βρυξέλλες.

Η Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στις συνομιλίες, είπε ότι στηρίζει τον κεντροδεξιό Γερμανό βουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ για την ηγεσία της Κομισιόν, μετά την αποχώρηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 31 Οκτωβρίου.

Λεπτά αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε, κατονομάζοντας την Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό, τη Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, τον κεντροδεξιό Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ και τον Ολλανδό Σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς, όχι όμως τον Βέμπερ, ως τους κατάλληλους υποψηφίους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ανθρώπους με «εμπειρία και αξιοπιστία», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, ρίχνοντας πιθανόν ένα «καρφί», όπως εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προς τον Βέμπερ, που δεν έχει ποτέ του αναλάβει κυβερνητικό πόστο.

Οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τις προκλήσεις στην οικονομία, όπως και την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που προστατεύει τους πολίτες της, τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν «στη βάση αυτής της φιλοδοξίας».

Η δουλειά προϋποθέτει «να έχει κάποιος εμπειρίες στη χώρα του ή στην Ευρώπη που θα του παράσχει την (απαραίτητη) αξιοπιστία και το know-how», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Δεν θέλω μια συζήτηση σήμερα… σχετικά με τα ονόματα. Θέλω μια συζήτηση για το σχέδιο, τις προτεραιότητες και τα κριτήρια» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση έχει να κάνει με την «ουσία παρά με τους ανθρώπους». Έχει να κάνει, επίσης, με το να συμφωνήσουμε επί των προτεραιοτήτων μας στη πολιτική που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια, σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομία και η μετανάστευση.

Μένει να φανεί και ο ρόλος που θα παίξει ο Ισπανός πρωθυπουργός. Από τους νικητές της εκλογικής αναμέτρησης ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως στηρίζει τον Φρανς Τίμερμανς.

Στην τελική απόφαση πάντως λόγο όμως πλέον έχουν και οι Πράσινοι, δεδομένης και της απώλειας της πλειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών και του ΕΛΚ στο κοινοβούλιο.

Με διαφορετική πρόταση μπήκε η ομάδα του Βίζεγκραντ, αυτή του Σλοβάκου Μάρος Σέφτσοβιτς, αντιπροέδρου της Κομισιόν.

Μετά από συνάντησή τους με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου οι βασικοί υποψήφιοι των ευρωπαϊκών παρατάξεων συμφωνούν στο να είναι κάποιος από αυτούς ο εκλεκτός για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της διαδικασίας του κορυφαίου υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι στους ηγέτες κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής. Όπως ανέφερε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η εν λόγω διαδικασία υποστηρίχθηκε από την “ευρεία πλειοψηφία” των προέδρων των πολιτικών ομάδων και ότι είναι η πιο “δημοκρατική” λύση, ενδυναμωμένη κιόλας από την αυξημένη συμμετοχή. Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση των Φιλελευθέρων, σημείωσε ότι αυτοί ήταν οι μόνοι που δεν υποστήριξαν τη διαδικασία με το επιχείρημα ότι για να είναι πραγματικά δημοκρατική διαδικασία θα έπρεπε να υπάρχουν πανευρωπαϊκές λίστες.

“Το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να λάβουν την απόφαση μαζί. Εμείς στηρίζουμε τη διαδικασία των κορυφαίων υποψήφιων. Κάποιοι ηγέτες δεν είναι υπέρ αλλά εμείς είμαστε”, δήλωσε ο Α. Ταγιάνι.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πάντως έχουν ακόμη μία ευκαιρία να συζητήσουν για τους υποψήφιους. Στις 20 και 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ακόμη μία Σύνοδος Κορυφής.

Στη συνέχεια αναλαμβάνει να ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο, όπου τα δεδομένα και οι ισορροπίες των δυνάμεων έχουν αλλάξει σημαντικά.

Οι συμμαχίες για τους νέους κορυφαίους της ΕΕ

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο με τις διαφαινόμενες συμμαχίες στο Ευρωκοινοβούλιο

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βίντεο Ζετα Κονταξή, Ανάλυση Κώστας Αργυρός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος