Μικρότερο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-27, ώστε να προστεθεί το Ταμείο ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ και να κατευναστούν οι αντιδράσεις από τον Βορρά, που αντιπαρατίθεται με τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου, πρότεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Με τη συμβιβαστική του πρόταση παρότρυνε τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες θα συνεδριάσουν στις 17 και 18 Ιουλίου, να αναλάβουν δράση προκειμένου να υιοθετήσουν το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με έμφαση τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον κορονοϊό.

Ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ, προβλεπόταν να ανέλθει στο 1,1 τρισ. ευρώ, αναθεωρείται ελαφρά προς τα κάτω στο 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ, γνωστή στην ορολογία των Βρυξελλών ως το «κουτί της διαπραγμάτευσης», αφορά δαπάνες σε τομείς από τη στήριξη της γεωργίας έως την περιφερειακή ανάπτυξη και την έρευνα και έχει χαρακτηριστεί ως σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις των ηγετών της ΕΕ στη σύνοδο της 17ς-18ης Ιουλίου.

«Είναι ώρα να δράσουμε, είναι ώρα να αποφασίσουμε», δήλωσε ο Μισέλ, υοστηρίζοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

Παράλληλα, πρότεινε ένα ταμείο ύψους 5 δισεκ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για να αντισταθμιστεί το σοκ του Brexit όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει οριστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του έτους. Η αποτυχία του Λονδίνου και των Βρυξελλών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μελλοντική τους σχέση, ειδικά την εμπορική, θα έχει επιπτώσεις δυνητικά καταστροφικές καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα εδώ και μήνες.

Μοιράσου το άρθρο: