Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, η κατάσταση δικαίου στην Πολωνία και η προετοιμασία της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Σάλτσμπουργκ -στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου- ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά την παρέμβασή του για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι, παρά τα πολλά θετικά του σημεία, δεν είναι τόσο φιλόδοξος όσο απαιτούν οι υπαρξιακές προκλήσεις της Ευρώπης και δεν απαντά, στο βαθμό που θα έπρεπε, στην ανάγκη η ανάπτυξη να έχει κοινωνικό πρόσημο και να καταπολεμά τις ανισότητες στο εσωτερικό των κρατών, αλλά και μεταξύ τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε θετική την αύξηση της χρηματοδότησης των πολιτικών για την έρευνα και την ανάπτυξη, τη μετανάστευση, την ψηφιακή οικονομία, το πρόγραμμα Erasmus plus και την ευρωπαϊκή άμυνα. Επισήμανε, όμως, ότι η αύξηση αυτή δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και Σύγκλισης. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι η θέσπιση πραγματικών νέων Ίδιων Πόρων αποτελεί μοναδική επιλογή για την ΕΕ, τόσο για δημοσιονομικούς λόγους όσο και για λόγους αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ως παραδείγματα νέων Ίδιων Πόρων, που δεν θα επιβαρύνουν τους ευρωπαίους πολίτες, ανέφερε ως παράδειγμα την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων του διαδικτύου εκεί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους και τη θέσπιση κοινής φορολογικής βάσης των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο κράτος δικαίου, ο Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται σε όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και από την άποψη αυτή ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι αρνητική ως προς τη σύνδεση του προϋπολογισμού με το σεβασμό του κράτους δικαίου, ιδίως αν συνδυαστεί με άλλα γενναία αναγκαία μέτρα, όπως η προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Ανάλογη ήταν η θέση της Ελλάδας και ως προς το ζήτημα της εφαρμογής του άρθρου 7 της Συνθήκης στην περίπτωση της Πολωνίας.

Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνάντηση των Σοσιαλδημοκρατών και Προοδευτικών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: