Με αντιπροσωπεία των «ελεύθερων κίτρινων γιλέκων» συναντάται απόψε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, παραμονή της μεγάλης κινητοποίησης που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, στη χώρα. Η εξαμελής αντιπροσωπεία αναμένεται στο Ματινιόν γύρω στις 21.30 (ώρα Ελλάδας). Στην αντιπροσωπεία αυτή θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο Μπενζαμέν Κοσί, η Ζακλίν Μουρό και ο Σεντρίκ Γκεμί, όπως διευκρίνισε ο πρώτος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γαλλία έχει ήδη τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει των κινητοποιήσεων του Σαββάτου, κι ενώ έχει διαταχθεί έρευνα από τον Συνήγορο των Δικαιωμάτων για τις συνθήκες της αμφιλεγόμενης προσαγωγής 151 νέων κοντά σε ένα λύκειο στη Μαντ-λα-Ζολί, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, όπως έγινε γνωστό, 39 άτομα, οι 19 εξ αυτών μαθητές, συνελήφθησαν σε διαδήλωση κατά των μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα, που πραγματοποιήθηκε στη Λυών.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν άλλους 20 που συμμετείχαν σε αποκλεισμούς σχολείων στα προάστια. Συνολικά, περισσότεροι από 150 άνθρωποι –στην πλειονότητά τους ανήλικοι- έχουν συλληφθεί από τις αρχές της εβδομάδας στη Λυών και τα περίχωρά της.

Περισσότεροι από 700 μαθητές Λυκείου συνελήφθησαν την Πέμπτη από τις δυνάμεις της τάξης, κατά την τέταρτη ημέρα της κινητοποίησης που σηματοδοτήθηκε και πάλι από επεισόδια και βιαιότητες.

Τη ίδια ώρα, το Παρίσι και οι άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ετοιμάζονται για τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, με την κυβέρνηση αναμένοντας την αυριανή κινητοποίηση, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη τους εναντίον της αύξησης των φόρων στα καύσιμα, να φοβάται μια νέα ανάφλεξη των βιαιοτήτων για την «τέταρτη πράξη» του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».

Ογδόντα εννέα χιλιάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη την επικράτεια με στόχο να αποφευχθούν οι ταραχές που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο.

Στο Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το κράτος θα επιστρατεύσει μάλιστα τα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής «VBRG», για να για να διατηρήσει την τάξη. Στη διάρκεια της ημέρας θα επιχειρήσουν 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Χωροφυλακής στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας. «Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ. Η GIGN, δηλαδή οι επίλεκτες δυνάμεις της Χωροφυλακής, έχει τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας σε όλη τη Γαλλία.

Ελήφθησαν μέτρα ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος ταυτοτήτων πριν από τις διαδηλώσεις, κυρίως στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν σε πολλά ευαίσθητα σημεία του Πα-ντε-Καλέ. Ο πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός, το ίδιο και το Λούβρο, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα στα Σανζ-Ελιζέ. Έξι ματς της πρώτης ποδοσφαιρικής κατηγορίας έχουν αναβληθεί. Τα μεγάλα καταστήματα του Παρισιού θα είναι κλειστά, με τη Γαλλική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου (FCD) να δηλώνει ότι τα μέλη της έχουν καταγράψει απώλειες περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την έναρξη των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» στη χώρα τον περασμένο μήνα.

Pηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Μοιράσου το άρθρο: