Σε συμφωνία κατέληξαν μετά από 5 ημέρες οι 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανακάμψης όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έγραψε στα αγγλικά «Deal!» («συμφωνία!»). Για ιστορική μέρα έκανε λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Αντικείμενο σκληρής, παρατεταμένης μάχης ανάμεσα στις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μια και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη, το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση-για πρώτη φορά-κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο μέσω Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία από τον Σαρλ Μισέλ ότι εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Γιώργος Συριόπουλος, οι «27» συμφώνησαν με τη συμβιβαστική λύση του Σαρλ Μσέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο της οποίας τα 390 από τα 750 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 360 δισ. είναι δάνεια.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμβιβασμό όσον αφορά τη σύνδεση μεταξύ της χορήγησης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού και τον σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες, δήλωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, όπου συνεχίζεται η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής που είναι αφιερωμένη στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στο σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

(AP Photo/Francisco Seco, Pool)

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε σε ανάρτησή στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας προς Τρίτη ότι είναι πλέον ώρα «να κινηθούμε προς έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που είναι αφιερωμένη στο σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υπέστη βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και τον αντίκτυπό της, πιθανόν οδεύει προς την ολοκλήρωσή της.
«Οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν ένα ισχυρό σχέδιο ανάκαμψης. Ο κόσμος μας παρακολουθεί. Έπειτα από 4 ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, είναι ώρα να κινηθούμε προς έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», έγραψε η φον ντερ Λάιεν.

Η νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που παρουσίασε για το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ότι από τα 750 δισ. ευρώ, τα 390 είναι επιχορηγήσεις και τα 360 είναι δάνεια και σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να ικανοποιεί το μπλοκ των «φειδωλών», ενώ δεν επηρεάζει τις αρχικές προβλεπόμενες επιδοτήσεις, όπως είχε προτείνει η Κομισιόν.

Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει φιλόδοξη, ας κλείσουμε απόψε μια συμφωνία, ανέφερε χθες μέσω Twitter o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποιος συμμετείχε σε νέα σύσκεψη με την Γερμανίδα Καγκελάριο, τον Γάλλο πρόεδρο, και τους πρωθυπουργούς Ιταλίας, Ισπανίας,και Πορτογαλίας.

Με βέτο απείλησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, σε περίπτωση που οι «27» δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την διασύνδεση της οικονομικής βοήθειας των κρατών-μελών με την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: ΕΡΤ, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: