Σύνοδος Κουρυφής: Την δύσκολη “εξίσωση” του προϋπολογισμού καλείται να λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (video)

Σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα επτά χρόνια επιχειρούν να καταλήξουν οι 27 ηγέτες στις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, δίνοντας έμφαση στα εισοδήματα των αγροτών, τη δημιουργία καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Την εξαιρετικά δύσκολη πολιτική εξίσωση του νέου επταετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να λύσουν οι ηγέτες των κρατών-μελών στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εμφανίστηκε σήμερα πεπεισμένος ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταγράψουν πρόοδο στο θέμα του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, παρά τις βαθιές διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών.

«Οι τελευταίες προσπάθειες για την επίτευξη συμβιβασμού είναι πάντα οι πιο δύσκολες αλλά νιώθω ότι υπάρχει θετική διάθεση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, να είμαστε σε διάλογο, προκειμένου να λάβουμε μια απόφαση που να ικανοποιεί τις προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Μισέλ σε δημοσιογράφους πριν καλωσορίσει τους ηγέτες της ΕΕ για συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

Μετά το Brexit, δημιουργείται «τρύπα» περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ νέες πολιτικές απαιτούν νέους πόρους. Προσώρας, μειώσεις επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα, με το ποσό να είναι μειωμένο κατά περίπου 74 δισεκατομμύρια ευρώ (Κοινή Αγροτική Πολιτική: 354,1 δις από 428,3 δις), αλλά και τις πολιτικές συνοχής (380,1 δις από 400,6 δις: μείον 20,5 δις).

Κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης χαρακτήρισε τη Σύνοδο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας διεκδικεί περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, μετά την έξοδό της από τη 10ετή οικονομική κρίση.

“Ένα είναι βέβαιο, δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα… H χώρα προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με μία ξεκάθαρη εθνική γραμμή: Θέλουμε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών μας, αλλά και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση σε έναν τρόπο παραγωγής ο οποίος να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον” δήλωσε προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα διεκδικεί, επίσης, περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή για τη στήριξη περιοχών, όπως η Δυτική Μακεδονία.

Ένας ακόμα κρίσιμος τομέας είναι το μεταναστευτικό, με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιορίζει σημαντικά τα κονδύλια για τη Frontex, αν και ο συνολικός προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι αυξημένος (21,9 δις από 10,6 δις).

Όπως σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, “διεκδικούμε αλληλεγγύη -θα έλεγα έμπρακτη αλληλεγγύη, όχι απλά στα λόγια- στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος και στη φύλαξη των συνόρων καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα… Δεν μπορεί ταυτόχρονα να ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε μία Ευρώπη η οποία να προστατεύει τους πολίτες της και να μην διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους για να υποστηρίξουμε με ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ισχύ τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή”.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρέθηκε στο επίκεντρο της φετινής επετειακής έκδοσης του ετήσιου περιοδικού, που εκδίδεται από την εφημερίδα New Europe.

Με άμεση αναφορά στη συμβολή της χώρας μας στην παγκόσμια δημοκρατία, το περιοδικό αναφέρεται στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται μετά τις εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως η Ελλάδα δείχνει πλέον τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. “Ενώ κάποτε η Ελλάδα θεωρούνταν για κάποιους παράγοντας ρίσκου, τώρα βλέπουν μια χώρα που αποτελεί παράδειγμα ασφάλειας, λογοδοσίας και ευκαιριών” ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Το εξώφυλλο του περιοδικού απεικονίζει τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συνομιλεί με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, τον Μπόρις Τζόνσον να προσπαθεί να διατηρήσει τα γλυπτά του Παρθενώνα, τον Πρόεδρο Μακρόν σε μία προσπάθεια αναρρίχησης, Τραμπ και Πούτιν να παίζουν ένα παιχνίδι που θυμίζει «Ναυμαχία», την ίδια ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο περιθώριο της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ζητούμενο η ομοφωνία

Η Σύνοδος Κορυφής είναι σε εξέλιξη με πολλές διμερείς συναντήσεις προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με προοπτική συμβιβασμού. Κομβικό στοιχείο είναι πως η έγκριση του πολυετούς προϋπολογισμού της Ένωσης χρειάζεται ομοφωνία.

Υπάρχουν δυο βασικά στρατόπεδα χωρών. Οι χώρες «φίλοι της Συνοχής» που ζητούν περισσότερα χρήματα και οι frugals (ολιγαρκείς ή τσιγκούνηδες) που θέλουν τον προϋπολογισμό στο 1% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ κρίνεται ήδη ανεπαρκής και από την Ευρωβουλή και από τις χώρες που υποχρηματοδοτούνται στην ΚΑΠ και το Ταμείο Συνοχής. Πρακτικά, αυτές οι διαφοροποιήσεις αντικατοπτρίζουν χάσμα από 40 έως 230 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρώπη έχει αποφασίσει να υποστηρίξει νέες πολιτικές, με πλέον “κοστοβόρες” τις δράσεις για την Πράσινη Συμφωνία, την ψηφιακή μετάβαση, την μετανάστευση, την προστασία των συνόρων, την ασφάλεια και άμυνα.

Για την εξισορρόπηση αυτών των δαπανών προτείνονται πέραν των μειώσεων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη Συνοχή, νέοι ίδιοι πόροι, που σημαίνει φόροι κυρίως για τα πλαστικά και τους ρύπους.

Η Ελλάδα δεν υφίσταται απώλειες. Αντιθέτως ενδέχεται στο συνολικό λογαριασμό να ξεπεράσει τα 35 δισεκατομμύρια λόγω πρόσθετων ενισχύσεων για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, προκειμένου να ανακατευθύνει την οικονομία των περιοχών που θίγονται από την απολιγνιτοποίηση.

Στον τομέα της ΚΑΠ το αγροτικό εισόδημα φαίνεται πως διασφαλίζεται με την αύξηση των άμεσων ενισχύσεων έναντι της μείωσης στις αγροτικές επενδύσεις.

Τη διαπίστωση πως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι πιο περιοριστικός από μια φιλόδοξη Ευρώπη κάνουν κυβερνητικές πηγές όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μ. Παπαδάκη, Γ. Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος