AP Photo

Οι διαφορές στους κόλπους της συμμαχίας είναι «δημόσια καταγεγραμμένες», διαμηνύει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ καθώς οι υπουργοί Άμυνας των 29 συνέρχονται στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με επίμαχα θέματα αναφορικά με τη Συρία αλλά και το μέλλον της Συμμαχίας. «Αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε την τουρκική επιχείρηση στη Συρία, ο υπουργός ‘Αμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ ‘Εσπερ.»Η Τουρκία μας έφερε σε μια τρομερή κατάσταση», πρόσθεσε και προειδοποίησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «προχωράει προς τη λάθος κατεύθυνση σε πολλά θέματα, γυρνώντας μάλλον στην τροχιά της Ρωσίας παρά του ΝΑΤΟ».

«Δεν ήμασταν διατεθειμένοι να βάλουμε 50 Αμερικανούς στρατιώτες ανάμεσα σε 15.000 στρατιώτες και την κουρδική πολιτοφυλακή. Δεν ήμασταν διατεθειμένοι να εμπλακούμε σε  μάχη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας απαντώντας και στη Γαλλία που εξέφρασε οργή για την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτικών από τη βορειοανατολική Συρία, και κατήγγειλε την απώλεια της «αξιοπιστίας» των ΗΠΑ και της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι της Συρίας είναι θετικά διακείμενοι στο γερμανικό σχέδιο που στοχεύει στη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» υπό διεθνή έλεγχο στο βόρειο τμήμα της χώρας, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

«Υπάρχει ένα σχέδιο (…) που στοχεύει στην ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης στη ζώνη ασφαλείας. Το διεκδικούμε και το αποδεχόμαστε» δήλωσε ο Μαζλούμ Άμπντι σε δημοσιογράφους στην πόλη Καμισλί.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προσέρχεται με επωδό ότι η Τουρκία είναι στο «κέντρο του ΝΑΤΟ», ενώ χθες ανακοίνωσε ότι ελπίζει ότι με την άρση των αμερικανικών κυρώσεων θα αναστηθεί και η συμφωνία για τα αεροσκάφη F-35.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διευκρινίζει στο μεταξύ πως εξαρτάται από τον κάθε σύμμαχο του ΝΑΤΟ να αποφασίσει ξεχωριστά αν επιθυμεί να επανεξετάσει την ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία.

Με δεδομένες τις επιφυλάξεις ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες μελετάται η γερμανική πρόταση για την εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, διευκρινίζει ότι στα σχέδια έχουν ρόλο τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον  τονίζει ήδη ότι την ευθύνη γι’ αυτή θα μπορούσε να αναλάβει η Ευρώπη και όχι δυνάμεις των ΗΠΑ.

Παραμονές της συνόδου ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες πλέον να σπεύδουν σε βοήθεια των συμμάχων τους σε κάθε περίπτωση, όπως το επιβάλλει η αρχή της συλλογικής άμυνας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία, που παραδοσιακά είναι ένας απρόθυμος εταίρος σε αποστολές στο εξωτερικό, γνωστοποίησε σχέδιο για τη δημιουργία της ζώνης προκειμένου να προστατευθούν οι εκτοπισμένοι άμαχοι και να συνεχιστεί η εκστρατεία κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Απόκης
Ανταπόκριση:Αριάνα Φερεντίνου, Γιώργος Παππάς
Πηγή:ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Συνέχεια τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο (video)

Μοιράσου το άρθρο: