Τα κονδύλια της ΕΕ να συνδέονται με το σεβασμό του κράτους δικαίου, λέει το 77% των Ευρωπαίων

Η πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου απόλυτη προτεραιότητα κατέχει η δημόσια υγεία ακολουθούμενη από οικονομική ανάκαμψη και την κλιματική αλλαγή. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία διεξήχθη στις αρχές Οκτωβρίου 2020, στην οποία σχεδόν οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες (77%) σε ολόκληρη την ΕΕ υποστηρίζουν επίσης την ιδέα ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει κεφάλαια στα κράτη μέλη μόνο εάν η εθνική κυβέρνηση εφαρμόσει κράτος δικαίου και δημοκρατικές αρχές.

Η απόλυτη πλειοψηφία των Ευρωπαίων συνεχίζει να ζητά μεγαλύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ για την καταπολέμηση του κορωναϊου. Το 54% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαθέτει μεγαλύτερα οικονομικά μέσα για να μπορέσει να ξεπεράσει τις συνέπειες της πανδημίας. Σε 20 κράτη μέλη της ΕΕ, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων συμφωνεί με αυτόν τον ισχυρισμό. Σε 14 κράτη μέλη της ΕΕ, η απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόντων υποστηρίζει έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ερωτηθείς για ποιους τομείς πολιτικής πρέπει να δαπανηθεί ο διευρυμένος προϋπολογισμός της ΕΕ, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (54%) δηλώνουν ότι η δημόσια υγεία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ακολουθούμενη από οικονομική ανάκαμψη και νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις (42%), κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική προστασία (37%) και απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις (35%). Σε επίπεδο ΕΕ, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον αντικατέστησαν την απασχόληση στις τρεις πρώτες προτεραιότητες δαπανών σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020.

Η δημόσια υγεία είναι η κορυφαία προτεραιότητα δαπανών για τους ερωτηθέντες σε 18 χώρες. Η Εσθονία, η Λετονία και η Τσεχία έβαλαν την οικονομική ανάκαμψη στην κορυφή, ενώ στην Αυστρία, τη Δανία και τη Γερμανία οι πολίτες ευνόησαν περισσότερο τον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος. Στην Κροατία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία, οι συμμετέχοντες επέλεξαν την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις ως κορυφαία προτεραιότητα δαπανών. Η ευρεία πλειονότητα των πολιτών φοβάται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην προσωπική οικονομική κατάσταση.

Η λήψη των απαραίτητων αποφάσεων σχετικά με το πακέτο ανάκαμψης και το ΠΔΠ το συντομότερο δυνατό είναι σαφώς ζωτικής σημασίας, όπως αποδεικνύεται από την ανησυχητική προσωπική οικονομική κατάσταση των ευρωπαίων πολιτών από την αρχή της πανδημίας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών φοβάται ότι η πανδημία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην προσωπική τους οικονομική κατάσταση – ή το έχουν ήδη υποστεί: 39% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι η κρίση COVID-19 έχει ήδη επηρεάσει το προσωπικό εισόδημά τους, ενώ ένα επιπλέον 27% αναμένει ότι επιπτώσεις στο μέλλον. Μόνο το 27% αναμένει ότι η κατάσταση του COVID-19 δεν θα έχει αντίκτυπο στο προσωπικό εισόδημά τους. Σε 20 χώρες, οι περισσότεροι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι η τρέχουσα κρίση έχει ήδη επηρεάσει το προσωπικό τους εισόδημα.

Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων (66%) συμφωνούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η πανδημία. Μόνο το ένα τέταρτο (25%) διαφωνεί με αυτήν τη δήλωση. Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με τα αποτελέσματα και των δύο προηγούμενων ερευνών που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2020 αντίστοιχα.

Από την αρχή της πανδημίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναθέσει τρεις ειδικές έρευνες που μετρούν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη σε περιόδους COVID-19.

Η τελευταία έρευνα διεξήχθη μέσω Διαδικτύου (και μέσω τηλεφώνου στη Μάλτα) από την Kantar μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου 2020, μεταξύ 24.812 συμμετεχόντων και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η έρευνα περιορίστηκε σε άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών (16-54 στη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία ​​και τη Σλοβακία).

Οι ποσοστώσεις για το φύλο, την ηλικία και την περιοχή σε εθνικό επίπεδο διασφαλίζουν ότι η έρευνα είναι αντιπροσωπευτική. Τα συνολικά αποτελέσματα της ΕΕ σταθμίζονται ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας που ερωτήθηκε.

ΕΡΤ Στρασβούργο: Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος