Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, μετά την πτώση των παραδοσιακών κομμάτων στις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία και την Εσση. Η Άνγκελα Μερκελ ανακοίνωσε την απόφασή της να μην είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, προτίθεται ωστόσο να παραμείνει στην Καγκελαρία ως τις εκλογές του 2021.

«Αυτή η τέταρτη θητεία θα είναι η τελευταία μου ως Καγκελάριος. Στις εκλογές του 2021 δεν θα είμαι και πάλι υποψήφια για την Καγκελαρία, ούτε υποψήφια για το Κοινοβούλιο και δεν θα διεκδικήσω άλλες πολιτικές θέσεις», δήλωσε η Μέρκελ.

Τα δύο εκλογικά αποτελέσματα στην Έσση την Κυριακή και στην Βαυαρία πριν από δύο εβδομάδες, ήταν μάλλον καταλυτικά. Η Γερμανίδα Καγκελάριος σχολίασε ότι πρόκειται για σημείο καμπής για τον κυβερνητικό συνασπισμό που φαίνεται να έχει χάσει την αξιοπιστία του.

Από τα πρώτα ονόματα που ακούγονται για την προεδρία του CDU είναι η γενική γραμματέας του κόμματος και στενή συνεργάτης της Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ. Επίσης, δύο εσωτερικοί της αντίπαλοι και επικριτές που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, ο 38χρονος Γενς Σπαν, νυν υπουργός Υγείας και ο 62χρονος Φρίντρικ Μερτζ, πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα μετά την πτώση του τείχους, ως προστατευόμενη του Χέλμουτ Κολ, δεν δίστασε όμως να γυρίσει την πλάτη στον μέντορά της μόλις εκείνος έχασε τις εκλογές και αναμείχθηκε σε σκάνδαλο για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος…

Το 2000 πήρε τα ηνία των Χριστιανοδημοκρατών και από το 2005 βρίσκεται στο τιμόνι της ενωμένης χώρας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε απόψε την «εξαιρετικά αξιοπρεπή απόφαση» της Άγγελα Μέρκελ να αποχωρήσει από την καγκελαρία το 2021, με αφορμή τη μεγάλη πτώση του κόμματός της στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Έσση.

«Είναι δική της απόφαση, την θεωρώ εξαιρετικά σεβαστή» και «εξαιρετικά αξιοπρεπή» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, εκφράζοντας τον «θαυμασμό» του για τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: