Τεράστια ποσότητα φυσικού αερίου που κυμαίνεται ανάμεσα σε 5 και 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια εντόπισε η γεώτρηση της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Το μέγεθός του κοιτάσματος συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Τα νέα δεδομένα που αναπτύσσονται στην Κύπρο, μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, αναπτύσσει στο δελτίο των 9 ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Κυπριακής Κρατικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας, από το Λονδίνο. Όπως είπε το κοίτασμα θα αξιοποιηθεί σε περίοδο 10 χρόνων. Ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ανέφερε την Δευτέρα ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει έρευνες νοτίως της Κύπρου αλλά βορειοδυτικά της Κύπρου, που οι Τούρκοι θεωρούν ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, κάτι που αμφισβητείται.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και με βάση τα επίσημα στοιχεία μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης σε συνέντευξη με τον αντιπρόεδρο της κοινοπραξίας.

 

Με αισιοδοξία συνεχίζουμε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Πηγή:ΕΡΤ
Στο στούντιο ο Νίκος Μελέτης.

Μοιράσου το άρθρο: