Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα πρέπει να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο στις προτάσεις της για το Βrexit, λέγοντας ότι οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο μετά την απόρριψη από τους ηγέτες της Ένωσης των σχεδίων της χωρίς να εξηγήσουν γιατί.

Στη Σύνοδο Κορυφής στην Αυστρία χθες Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ είπαν πως θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία για το Brexit τον ερχόμενο μήνα αλλά απέρριψαν το σχέδιο «Τσέκερς» της Μέι, λέγοντας πως πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στα θέματα του εμπορίου και των διευθετήσεων για τα σύνορα της Βρετανίας με την Ιρλανδία.

«Δεν είναι αποδεκτό απλώς να απορρίπτουμε τις προτάσεις της άλλης πλευράς χωρίς μια λεπτομερή εξήγηση και αντιπροτάσεις», είπε η Μέι σε τηλεοπτική δήλωσή της.

«Άρα τώρα χρειάζεται να ακούσουμε από την ΕΕ ποια είναι τα πραγματικά ζητήματα, ποια είναι η εναλλακτική τους, έτσι ώστε να μπορούμε να τα συζητήσουμε. Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να έχουμε πρόοδο».

EPA Photo

Η Μέι είπε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει με οποιαδήποτε συμφωνία που θα μεταχειρίζεται τη Βόρεια Ιρλανδία διαφορετικά απ΄ό,τι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας πως περιμένει να αντιμετωπίσουν τη χώρα της με σεβασμό.

Η ΕΕ επιμένει πως δεν μπορούν να υπάρξουν «σκληρά σύνορα» ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με τη Βόρεια Ιρλανδία να παραμένει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ ή να εγκαθίσταται ένα σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας αν δεν επιτευχθεί μια εναλλακτική λύση.

Η Μέι επικαλέστηκε τη ψήφο των Βρετανών το 2016 που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ. «Δεν θα ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ούτε θα διαλύσω τη χώρα μου», είπε. «Χρειαζόμαστε σοβαρή δέσμευση για την επίλυση των δύο κύριων προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις και είμαστε έτοιμοι».

Νωρίτερα ο αρμόδιος για το Βrexit υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε πως ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ στην άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σάλτσμπουργκ επέδειξαν συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε πολιτικούς.

«Έχουμε ήδη κάνει τεράστιους συμβιβασμούς στις προτάσεις του Τσέκερς. Έχουμε δεσμευθεί και θέλουμε να ακούσουμε περισσότερα για την πραγματική κριτική σε αυτό και δεν έχουμε άλλες αξιόπιστες εναλλακτικές στο τραπέζι», δήλωσε ο Ράαμπ στο BBC.

«Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να επιτρέψουμε να σαλαμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, με τον συνηθισμένο τρόπο που το κάνει η ΕΕ, χωρίς να υπάρχει κίνηση από την άλλη πλευρά», τόνισε.

Πρόσθεσε πως η Βρετανία αναμένεται να παρουσιάσει νέες προτάσεις για να διαβεβαιώσει το Δουβλίνο ότι δεν θα υπάρχει ένα «σκληρό σύνορο» με την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν αυτές θα δημοσιοποιηθούν πριν από τις αποφάσεις του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, που ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Όπως δήλωσε η πρωθυπουργός (μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη στο Σάλτσμπουργκ), θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας όταν θα τις παρουσιάσουμε», δήλωσε ο Ράαμπ στην τηλεόραση του BBC.

«Ένα πράγμα που θα κάνουμε είναι να απαντήσουμε σε αυτό που η ΕΕ έχει πει και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την τεχνολογική προσέγγιση και είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι δεν θα υπάρξουν σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας» δήλωσε ο Ράαμπ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση στο σχέδιό της για την αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο.

AP Photo/Kerstin Joensson

Η ΕΕ και η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίζουν η μια την άλλη «σαν δύο ερωτευμένοι σκαντζόχοιροι», που δεν θέλουν ο ένας να πληγώσει τον άλλο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε αυστριακές εφημερίδες.

«Πρέπει να προσέχουμε, σαν δύο ερωτευμένοι σκαντζόχοιροι», δήλωσε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit σε συνέντευξη που παραχώρησε σε διάφορες αυστριακές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η Die Presse και η Salzburger Nachrichten.

«Όταν δύο σκαντζόχοιροι αγκαλιάζονται, πρέπει να προσέχουν να μην γρατζουνιστούν», σημείωσε.

Μετά την ομιλία της Τερέζα Μέι ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως ο χρόνος για πολιτικά παιχνίδια με το Brexit πρέπει να τελειώσει.

«Τα πολιτικά παιχνίδια τόσο από την ΕΕ όσο και από την κυβέρνησή μας πρέπει να τελειώσουν επειδή η μη συμφωνία δεν είναι επιλογή», ανέφερε σε μια δήλωση ο Κόρμπιν.

«Η διαπραγματευτική στρατηγική της Τερέζα Μέι για το Brexit ήταν μια καταστροφή. Οι Τόρις έχουν περάσει περισσότερο χρόνο διαφωνώντας μεταξύ τους παρά διαπραγματευόμενοι με την ΕΕ».

Πηγή: Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Βρετανικά ΜΜΕ: Το σχέδιο Μέι «καταρρέει» -Πιθανό Βrexit χωρίς συμφωνία με ΕΕ (video)

Μοιράσου το άρθρο: