Θ. Γρηγοριάδης: Μετάβαση από τη μεταπολεμική τάξη πολιτικής σταθερότητας σε ένα νέο καθεστώς στη Γερμανία (audio)

Ανατροπή του μεταπολεμικού κονσένσους στην Γερμανία με το πολιτικό σύστημα να στρέφεται περισσότερο δεξιά διαπιστώνει ο κ. Θεοχάρης Γρηγοριάδης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών και ανατολικοευρωπαϊκών σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universität Berlin).

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Γρηγοριάδης επισημαίνει ότι στη Γερμανία υπάρχει μία μετάβαση από ένα καθεστώς πολιτικής σταθερότητας σε ένα νέο καθεστώς , το οποίο χαρακτηρίζεται από μία κοινωνία λιγότερο ενοχική για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οικονομικά τον ισχυρό ανταγωνισμό από τις οικονομίες της ΝΑ Ασίας και πολιτικά κόμματα που είναι περισσότερο δεξιά.

Ο κ. Γρηγοριάδης σημειώνει πάντως ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν και από την διάδοχο κατάσταση της κας. Μέρκελ στο CDU, αν νέος πρόεδρος θα είναι περισσότερο δεξιός ή θα μοιάζει πολιτικά στη Μέρκελ. Πάντως δύο είναι οι παράγοντες αστάθειας: πρώτον αφορά τη διαχείριση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και δεύτερον την ομαλή απορρόφηση των μεταναστών στη γερμανική οικονομία και κοινωνία. Προς το παρόν ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι η γερμανική κοινωνία ως προς την μετανάστευση βρίσκεται σε σοκ και δεν έχει ακόμα αντιληφθεί το οικονομικό όφελος.

Ως προς την πρόοδο σε επίπεδο γαλλογερμανικού άξονα, ο κ. Γεωργιάδης υπογραμμίζει ότι οι σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας διέρχονται από κρίση εμπιστοσύνης που οφείλεται στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την πλευρά του Βερολίνου και η πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός ευρωστρατού θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις τους.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος