Να συμμετάσχουν οι Πράσινοι στην κατανομή των ύπατων αξιωμάτων της ΕΕ, ζήτησε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την ώρα που η πολιτική οικογένεια των οικολόγων δεν παίρνει κανένα πόστο, παρά την άνοδο που σημείωσε στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Μαΐου.

«Είμαι βέβαιος πως η συνεργασία με τους Πράσινους και η παρουσία τους στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ θα είναι ευεργετική (…) για την Ευρώπη στο σύνολό της», δήλωσε ο Τουσκ απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

«Καλώ όλους τους εταίρους μου, να συμμετάσχουν οι Πράσινοι στους διορισμούς έστω κι αν δεν υπάρχει κανένας απ’ αυτό το κόμμα σε πόστο-κλειδί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως υπολογίζει το απόγευμα «να περάσει το μήνυμα αυτό απ’ ευθείας» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την υποψήφια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, την οποία πρόκειται να συναντήσει το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Βέλγος Φιλίπ Λάμπερτς ευχαρίστησε τον Τουσκ για την έκκλησή του για μεγαλύτερη συμμετοχή των Πρασίνων στα ευρωπαϊκά αξιώματα.

«Πιστεύω στα ειλικρινή λόγια σας, όμως δεν φαίνεται να τα συμμερίζονται όλοι στο τραπέζι του Συμβουλίου και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Έχοντας τερματίσει στην τέταρτη θέση στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Μαΐου, η πολιτική οικογένεια των Πρασίνων μοιάζει να είναι ο μεγάλος χαμένος των διαπραγματεύσεων για την κατανομή των κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: